Vodeći američki ekonomisti: Najveća prijetnja globalnoj dominaciji dolara bi mogla biti ekonomija SAD-a

0
76
ArticleTop

Dvojica ekonomista tvrde da je dominacija dolara tu da ostane te da najveću prijetnju toj dominaciji predstavlja sama američka ekonomija.

Naime, bivši direktor Odjela za međunarodne finansije Centralne banke Sjedinjenih Američkih Država (FED) Steven Kamin i bivši ekonomista Ministarstva finansija SAD-a Mark Sobel su govorili o dugoj svjetskoj dominaciji dolara.

Dolar je naraširenija valuta, kako u svjetskoj trgovini, tako i u rezervama centralnih banaka. Kamin i Sobel smatraju da će to vjerovatno tako i ostati. Prema podacima Banke za međunarodna poravnanja, dolar je činio 88 posto dnevne globalne trgovine. Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), dolar je u trećem kvartalu prošle godine činio 55 posto svih rezervi centralnih banaka, što je daleko više od bilo koje druge valute.

Pojedini su upozorili da bi konkurentna valuta uskoro mogla istisnuti dolar. BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) ulaže velike napore kako bi povukli dolar iz trgovine, dok su Rusija i Kina predložile stvaranje nove valute kako bi se suprotstavile dolaru.

Međutim, ta nastojanja djeluju poprilično bezopasna u poređenju s prijetnjama koje postoje u samom SAD-u. Kamil i Sobel su konstatovali da u SAD-u postoji rizik od ozbiljnog pogoršanja finansijske i ekonomske situacije.

“S obzirom na političku polarizaciju zemlje, nefunkcionalnost Kongresa i nezainteresovanost svih političara za obuzdavanje rastućeg budžetskog deficita, teško da je ovo nezamislivo”, ukazali su Kamin i Sobel, analizirajući izglede da dolar bude svrgnut sa svjetskog trona.

Prema njihovim riječima, ako rezultat bude neprekidan rast inflacije, istiskivanje privatnih investicija, rast finansijske volatilnosti i smanjenje dinamike američke ekonomije, onda bi gubitak dominacije dolara bio najmanja briga. Osim toga, mišljenja su da rizik predstavlja blokovska podjela država.

Neki drugi ekonomisti upozoravaju da bi nesigurna fiskalna situacija u SAD-u mogla ugroziti status dolara na globalnom tržištu. Naime, prema procjeni Kongresnog ureda za budžet, deficit američkog budžeta je na putu da ove godine dosegne 1,6 milijardi dolara, a za 10 godina bi mogao dosegnuti 2,6 biliona dolara, prenosi Business Insider.

ArtickeBottom