U ponedjeljak počinju jubilarni Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom

0
71
ArticleTop

Manifestacija posvećena književniku čiji su prostori umjetničkog i humanističkog djelovanja bili Goražde, Sarajevo i Fojnica, biće upotpunjena i izložbom u Zavičajnom muzeju Goražde

U organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu, u Goraždu u ponedjeljak, 15. januara, počinje jubilarna 20. manifestacija “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom”.

Na ovaj način grad na Drini trajno čuva sjećanje na lik i djela jednog od najistaknutijih bh. književnika i humanistu Isaka Samokovliju, rođenog Goraždanina.

Program će tradicionalno početi na godišnjicu njegove smrti, polaganjem cvijeća na bistu ispred Doma zdravlja u Goraždu koja nosi njegovo ime.

Manifestacija posvećena književniku čiji su prostori umjetničkog i humanističkog djelovanja bili Goražde, Sarajevo i Fojnica, biće upotpunjena i izložbom u Zavičajnom muzeju Goražde pod nazivom “Sunce nad Drinom, a riječ je o djelima nastalim tokom Internacionalne likovne kolonije “Boje prijateljstva”.

Ljubitelji književnosti u popodnevnim satima imat će priliku slušati poeziju Isaka Samokovlije u izvedbi članova Amaterske pozorišna scene Centra za kulturu Goražde.

Manfestacija se nastavlja u februaru kada će biti objavljen javni poziv za literarne radove u prozi ili poeziji za učenike osnovnih i srednjih škola, ali i građane sa područja BPK Goražde, Kantona Sarajevo, Fojnice, ali i BiH.

U aprilu je planiran kviz znanja za učenike osnovnih i srednjih škola o temi “Život I djelo Isaka Samokovlije”, dok će u maju izložba djela likovne kolonije Boje prijateljstva pod nazivom “Goražde i Drina u očima prijatelja” biti otvorena u galeriji Novi hram u Sarajevu.

Ovogodišnja manifestacija bit će završena u augustu, kada će učesnici Internacionalne likovne kolonije Boje prijateljstva slikati o temi Drina u književnom opusu dr. Isaka Samokovlije.

Jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih književnika Isak Samokovlija rođen je 3. septembra 1889. godine u Goraždu u porodici sefardskih Jevreja. Gimnaziju je završio u Sarajevu, a Medicinski fakultet u Beču. Između dva rata radio je kao ljekar u rodnom gradu, potom u Fojnici, a od 1925. živio je i radio u Sarajevu.

Prvu pripovijetku “Rafina avlija” objavio je 1927. godine u listu “Jevrejski život”, gdje je bio jedan od urednika, a prvu knjigu pripovijetki “Od proljeća do proljeća” objavio je 1929. u Sarajevu. Jedan je od osnivača Udruženja književnika BiH.

Iza sebe je ostavio bogat književni opus koji čine zbirke pripovjedaka “Nosač Samuel”, “Sunce nad Drinom”, “Tragom života”, “Đerdan” i druge. Priče Isaka Samokovlije prevedene su i na strane jezike. Napisao je i četiri pozorišna komada – “Hanka”, “Plava Jevrejka”, “On je lud” i “Fuzija”, kao i druga književna djela.

Umro je 15. januara 1955. godine, a sahranjen je na starom Jevrejskom groblju u Sarajevu.

ArtickeBottom