U Neumu otvoren Festival animiranog filma, bit će prikazano 81 ostvarenje iz 31 zemlje svijeta

0
153
ArticleTop

U Neumu je sinoć na ljetnoj terasi hotela Sunce svečano otvoreno 18. izdanje Međunarodnog animiranog filma NAFF 2023., koji je u jedinom bh gradu na moru okupio domaće i svjetske umjetnike, donoseći 81 filmsko ostvarenje iz 31 zemlje svijeta.

Uz prigodan program i zahvalu svima koji su na bilo koji način podržali manifestaciju animirane filmske umjetnosti, ovogodišnje izdanje festivala, svečano je otvorenim proglasila Rajna Rajič, ispred Udruge mladih KAN, koja je i organizator NAFF-a.

“Za nas je ova godina posebno bitna, jer slavimo punoljetstvo. 18. godina čiste ljubavi je iza nas, jer animacija je ljubav koja je utkana u svaku nit NAFF-a. Drugačije ne bismo ni opstali. Hvala vam što s nama stvarate nove uspomene”, kazala je Rajič.

Predstavnica Ambasade SAD-a u BiH Laura Haugen koja je godinama pomaže održavanje ove manifestacije je naglasila kako više od jedne decenije malim grantovima omogućuje umjetnicima iz SAD-a da prisustvuju ovom Festivalu.

U Neumu otvoren Festival animiranog filma – Jabuka.tv
U Neumu otvoren Festival animiranog filma

“Oni predstavljaju svoje filmove, učestvuju kao članovi žirija i drže radionice. Prethodnih godina, na NAFF-u su prikazani mnogi animirani filmovi iz SAD-a i drago nam je što će niz američkih filmova biti predstavljen i u ovogodišnjoj raznovrsnoj listi međunarodnih naslova”, kazala je između ostalog Haugen.

Svečani program svojim nastupima su uveličali muzički bend Mostar Rock School i članovi Inex cirkus teatra koji su izveli performans s vatrom, a u kojem su uživali svi posjetitelji.

Nakon službenog otvorenja prikazan je prvi takmičarski program, u okviru kojeg su posjetitelji mogli uživati u filmovima iz Rumunije, Ukrajine, Njemačke, Nizozemske, SAD-a i Velike Britanije.

Tokom trajanja NAFF 2023. koji je u jedinom bh. gradu na moru okupio domaće i svjetske umjetnike, bit će prikazan ukupno 81 film iz 31 zemlje svijeta.

U takmičarskom programu će biti prikazana 33 filma, dok će se 25 filmova prikazati u studentskom autorskom programu, a u panoramskom programu će posjetioci moći uživati u 23. filmska ostvarenja.

Festival animiranog filma u Neumu ove godine u okviru programa održava i stručna predavanja, a zatvara se 30. augusta uz svečanost dodjele osam nagrada za najbolja filmska ostvarenja.

ArtickeBottom