U Bihaću održan energetski skup o obnovljivim izvorima energije: Želimo da USK bude lider procesa

0
136
ArticleTop

U Bihaću je održan energetski skup – prezentacije novousvojenih zakona iz energetike koji trebaju pomoći da se brže i efikasnije razvijaju solarne elektrane, posebno one za vlastite potrebe za domaćinstva i privredu.

Na prezentacijama su prisustvovali brojni zvaničnici uključujući i predstavnike kantonalnih institucija i svih općina sa USK, te elektrodistribucija i privrednika ovog kantona.

Skup je održan u organizaciji Vlade, Ministarstva građenja, prostornog uređenja i okoliša USK i u saradnji sa Sarajevo energy forumom – SEF i Solarnom akademijom koji su osigurali dolazak eksperata – predavača iz ove oblasti. Podršku organizaciji je pružila i platforma Sve za solar.

“Želimo da USK bude lider procesa u projektima za obnovljive izvore energije i da omogućimo što više projekata za naše građane i privredu i zato nam je važno da su naše institucije spremne za ovu tranziciju i procese i bićemo maksimalno otvoreni prema investitorima i građanima da im pomognemo da što brže implementiraju ove projekte. Naše institucije i službe će mijenjati i usklađivati naša iskustva sa najboljim praksama EU i modernog svijeta”, izjavio je na otvaranju skupa Mustafa Ružnić, premijer USK.

Predsjednik SEF-a je naglasio kako područje Krajine ima veliki potencijal u obnovljivim izvorima energije.

“Potencijal koji Krajina ima u obnovljivim izvorima energije, posebno sunca, moramo iskoristiti za ekonomski razvoj našeg kraja, za osiguranje vlastite zdrave energije za građane i pomoć privrednicima da se spreme za 2026. godinu i izbjegnu obavezu plaćanja skupih taksi za izvoz svojih roba u zemlje EU. Na Sarajevo energy forumu koji je održan u junu ove godine utvrdili smo jasne korake i planove kako možemo pametno iskoristiti ove godine pred sobom i uraditi tranziciju na zdravu energiju u interesu svih građana i privrede na prostoru cijele BiH. Zato smo ovakve skupove zakazali i organiziraćemo ih narednih sedmica i u ostalim kantonima i dijelovima BiH”, poručio je predsjedavajući Sarajevo energy foruma – SEF i Solarne akademije Senad Šepić.

Prezentacije su vodili eksperti za pitanja energije u FBiH, pomoćnik federalnog ministra Halko Balavac i stručnjak za tržište energijom Eldar Hukić iz FERK-a koji su u interaktivnoj raspravi sa učesnicima dali jasne odgovore i smjernice koje mogu biti od značaja predstavnicima institucija i privrede sa USK u razvoju projekata iz obnovljivih izvora energije za kojima vlada sve veći interes na ovom kantonu.

ArtickeBottom