U 72. godini preminuo Dusty Hill, basist rock grupe ZZ Top

0
503
ArticleTop

Basist legendarnog benda ZZ Top Dusty Hill preminuo je u 73. godini.

Tužnu vijest su objavili članovi rock sastava Billy Gibbons i Frank Beard.

„Rastužila nas je vijest da je naš Compadre, Dusty Hill preminuo u snu kod kuće u Houstonu u Teksasu. Zajedno s vojskom obožavatelja ZZ Topa širom svijeta, nedostajat će nam tvoja prijateljska vjernost i postojanost, tvoja dobra narav i trajna predanost davanja tog monumentalnog zvuka basa našoj grupi“, napisali su. 

Nisu otkrili uzrok smrti, no američki mediji tvrde da je možda povezana s hepatitisom C koji mu je dijagnosticiran 2000. Kada je saznao od čega boluje, Dusty nije nastupao dvije godine i uzeo je pauzu od benda. 

Inače, Hill je muzičku karijeru započeo kao tinejdžer i svirao je u lokalnim bendovima s bratom Rockyjem Hillom i Frankom Beardom koji je kao i on kasnije završio kao dio ZZ Topa. Dusty i Beard su krajem 60-ih odlučili da žele svirati žešći rock i preselili su se u Houston gdje su upoznali Billyja Gibbonsa. 

On je tada već bio osnovao ZZ Top i imao prvi singl. Beard je zamijenio tadašnjeg bubnjara, a Dusty je tek kasnije došao na mjesto basiste, taman kad su dobili diskografski ugovor. 

Treći album benda pod nazivom “Tres Hombres” 1973. je imao najveći odjek u svijetu muzike, a posebno se isticala pjesma “La Grange” koja je postala hit. 

Inače, članovi ZZ Topa su postali prepoznatljivi po svom osebujnom stajlingu. Gibbons i Hill su pustili duge brade te ih je bila prava rijetkost vidjeti bez sunčanih naočala i šešira. 

ZZ Top se ubraja među najuspješnije hard rock sastave ikada sa svojih 15 albuma i više od 50 miliona prodanih primjeraka njihovih nosača zvuka.

ArtickeBottom