Tina Tuner, Jay-Z, Kraftwerk ulaze u Rock and Roll kuću slavnih

0
475

Američka pjevačica Tina Turner i reper Jay-Z novi su odabranici za hram rock muzike, a pridružuje im se njemačka grupa Kraftwerk, objavio je Rock and Roll Hall of Fame o svečanosti koja će se održati krajem oktobra.

Kuća slavnih rock muzike nije nikada bila rezervirana samo za rock, nego se od prve promocije 1986. godine otvorila i za druge muzičke žanrove: soul, blues, R&B, folk, country, a zatim i za rap.

Danas 81-godišnja Tina Turner već je ušla u muzički panteon 1991. godine, kao članica tadašnjeg dua Ike & Tina Turner.

Ovaj put odabrana je kao solo umjetnica koja je bila sposobna preoblikovati svoj muzički izričaj sredinom 80-ih, odabravši više pop stil čime je stekla veliki svjetski uspjeh.

Reper i producent iz Brooklyna Jay-Z već je dobio 23 Grammyja, priznanja za doprinose američkoj muzičkoj industriji.

Jedan je od rijetkih umjetnika koji je prošao nekoliko epoha rapa te još i danas, iako ima 51 godinu, ima šta za reći.

Svečani ulazak održat će se 30. oktobra u Clevelandu (Ohio). U žiriju je više od 1 200 osoba, stalnih članova, profesionalaca i historičara muzike.

U 2021. godini u Kuću slavnih ulazi i njemačka grupa Kraftwerk, koju smatraju pionirom elektronske muzike, zatim The Go-Go’s, jedna od prvih rock grupa potpuno ženskog sastava koja je bila uspješna.

Kao i Tina Tuner, po drugi put ulazi i bivši gitarist Nirvane Dave Grohl, ovaj put u grupi The Foo Fighters, utemeljenoj 1994.

Odabrani su i reper LL Cool J, pjevačica Carole King te soul pjevač i pjesnik Gil Scott-Heron.

Od 1995. Rock and Roll Hall of Fame ima stalno mjesto u Clevelandu, gradu izabranom zbog svojih rock korijena, ali i zbog toga što su gradske vlasti ponudile djelimično finansirati gradnju zgrade.