The Weeknd donira milion dolara za pomoć raseljenim Etiopljanima

0
509

The Weeknd je donirao milion dolara (720.000 funti) dobrotvornim udruženjima za uklanjanje gladi u Etiopiji, gdje vladini službenici “vode kampanju etničkog čišćenja”, prema internom izvještaju američke vlade danom za New York Times.

Odgovarajući na izvještaje o hiljadama smrtnih slučajeva i više od dva miliona ljudi raseljenih u području Tigray u domovini svojih roditelja, izvođač hita “Blinding Lights” se obavezao da će učiniti sve što može kako bi pomogao onima koji su pogođeni trenutnim problemima.

“Srce mi se slama zbog mog naroda u Etiopiji jer se nevini civili, od male djece do starijih osoba besmisleno ubijaju, a čitava sela raseljavaju iz straha i bijega od razaranja”, napisao je na svom profilu na Instagramu.

“Donirat ću milion dolara da se osiguraju dva miliona obroka kroz Svjetski program hrane Ujedinjenih nacija i podstaći one koji mogu da i oni daju,” dodala je zvijezda.

Pjevač je u prošlosti često učestvovao u humanitarnim projektima. U junu 2020. godine donirao je milion dolara za pomoć COVID-19, dajući po 500.000 američkih dolara MusiCares-u i radnicima bolnice u zdravstvu Scarborough Health Network u svom rodnom gradu. Uz to, istog mjeseca, donirao je još 500 000 američkih dolara za rasnu pravdu, Black Lives Matter Matter, National Bailout i Colin Kaepernick’s Know Your Rights camp. Također je poklonio 300.000 američkih dolara za Global Aid za Libanon za pomoć onima pogođenim eksplozijom u Bejrutu u augustu 2020. godine.