„Schindlerov lift“ premijerno izveden u Kamernom teatru 55

0
870
ArticleTop

U Kamernom teatru 55 premijerno je prikazana predstava „Schindlerov lift“, koja govori o ratnim užasima koji su se devedesetih događali u Prijedoru ili, drugim riječima, zlu koje se krije iza susjednih vrata i dva prijedorska nebodera u koje je smještena sva tragedija Bosne i Hercegovine.

Nakon što je u Kamernom teatru 55 ostvario veliki uspjeh s predstavom „Sjećaš li se Doli Bel“, srbijanski reditelj Kokan Mladenović je u istoj pozorišnoj kući režirao i „Schindlerov lift“. Riječ je o teatarskoj adaptaciji istoimene knjige koju je napisao prijedorski pisac Darko Cvijetić.

Publika Kamernog teatra 55, u smanjenom broju zbog epidemioloških mjera, nije ostala imuna na predstavu, kao ni na maestralnu glumu Tatjane Šojić, Gordane Boban, Admira Glamočaka, Davora Golubovića, Aleksandra Seksana, Muhameda Hadžovića, Maje Izetbegović, Sabita Sejdinovića, Dine Mušanović, Senada Alihodžića, ali i onih najmlađih glumaca Sina Kurta, Isa Seksana, Dine Hamidovića, Lane Zeničanin i Tijane Zeherović.

Dramaturgiju predstave potpisuje Vedran Fajković, kostimografkinja i scenografkinja je Adisa Vatreš-Selimović, muziku je radila Irena Popović, a producent predstave je Mirza Muzurović.

Gledatelji tvrde da je u pitanju pozorišni komad kakav dugo nije viđen na ovim prostorima, a karte za naredna igranja već su rasprodate. Više informacija o narednim izvedbama uskoro će biti objavljeno na zvaničnoj Facebook stranici sarajevskog pozorišta.

ArtickeBottom