Saudijska Arabija pravi novi grad

0
175
ArticleTop

Saudijska grupacija ROSHN iza koje stoji Javni investicijski fond u vlasništvu prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana predstavila je fascinantan projekat koji bi u potpunosti trebao izmijeniti vizuru grada Džede, ali i šire okoline.

Prema najavi, grupacija bi trebala graditi naselje pod nazivom Marafy gdje bi trebalo biti smješteno više od 130.000 stanovnika.

Ono što je zanimljivo, a tiče se ovog projekta, jeste i činjenica da će kroz oko grada biti izgrađen 11 kilometara dug i 100 metara širok plovni kanal koji će ujedno biti i prvi ovakav u Saudijskoj Arabiji.

Kanal, ali i grad trebali bi biti spojeni sa Sharm Abhurom, odnosno kanalom koji se nalazi na istočnoj strani Crvenog mora.

“Marafy će promijeniti pravila igre u sektoru razvoja nekretnina te će podizati ljestvicu razvoja u regiji podižući kvalitet života i stvarajući ogroman utjecaj u Džedi”, rekao je direktor grupacije ROSHN David Grover.

Ovaj projekat u skladu je sa vizijom koju Saudijska Arabija želi ostvariti do 2030. godine, a koja uključuje gotovo potpunu reorganizaciju sistema i izgradnju brojnih novih sadržaja.

“Projekat ima za cilj razvoj pejzaža grada Džede koji je ujedno jedan od najvažnijih turističkih i komercijalnih centara u zemlji. Projekat će uključivati stambene zgrade, prostore za rekreaciju i javne površine”, pojasnili su.

Područja novog grada koja će biti okružena kanalom bit će povezana sa ostatkom Džede tzv. vodenim taksijima, autobusima, metroom te aerodromom.

ArtickeBottom