Promijenjen prvotni datum: “Večer sevdalinki” u BKC-u 1. decembra

0
121
ArticleTop

Pripremite se za čarobno “Večer sevdalinki” koje će vas odvesti na nevjerovatno muzičko putovanje kroz najljepše sevdalinke i ljubavne pjesme.

Ovaj nezaboravni događaj održat će se 1. decembra, umjesto 30. decembra kako je prvotno zakazano u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu sa početkom u 20 sati. Termin je prebačen zbog tehničkih razloga

Publika će imati priliku da uživa u nastupima vrhunskih umjetnika među kojima su izvođači Nedeljko Bilkić, Hari Mata Hari, Dragan Stojkovića Bosanac, Esad Kovačevića, Adnan Jakupovića, Zeki Šuman, Marija Šestić, Alma Subašić, Izeta Milišić, Šejla Grgić i Pavao Anić.

“Za mene je to lijep događaj, to je muziku koju volim. Sevdalinka je univerzalna kategorija u muzici koja govori o ljubavi i patnji u ljubavi, svuda se razumije…”, rekao je Dragan Stojković Bosana uoči koncerta.

Uz fenomenalne vokalne interpretatore, na sceni će ih pratiti jedinstveni i već legendarni Orkestar maestra Dinka Mujanovića. Publika i ljubitelji sevdaha, kao i prethodnih godina, moći će uživati ​​u “evergreen” sevdah pjesmama kao što su Žute dunje, Tebi majko misli lete, Emina, Ne klepeći nanulama, Čudna jada od Mostar grada, Lijepi li su mostarski dućani, Moj dilbere, Snijeg pade na behar, Kad ja pođoh na Bembašu, i mnogi drugi.

Svih ovih godina u projektu producenta Tomislava Kašljevića pjevale su zvijezde poput Nedžada Salkovića, Hanke Paldum, Halida Bešlića, Harija Mate Harija, Željka Bebeka, Harisa Džinovića, Merime Njegomir, Nedeljka Bilkića, Enesa Begovića…

“Jako sam ponosan na ovaj projekt, koji ove godine u Zagrebu slavi svoje 18. izdanje, jer vodimo računa da sačuvamo sve kulturne dobrobiti koje smo naslijedili od predaka. Zaista je divan osjećaj kada imate nešto poput ovakve manifestacije da vas podsjeti odakle su vaši korijeni, ali i kada drugi ljudi poštuju i cijene ovakvu vrstu muzike”, rekao je Tomislav Kašljević, autro i produent projekta.

Sevdalinka je gradska ljubavna pjesma koja predstavlja jedinstveni muzički izraz u Bosni i Hercegovini, koja se može pohvaliti svojom dugom i bogatom tradicijom. Po svojoj strukturi i načinu izvođenja sevdalinke su složene pjesme pune emocija, a sama riječ potiče od arapske riječi “savda” što znači “crna žuč”, dok u bosanskom jeziku pojam “sevdah” ima značenje čežnja, ljubavni žar i ljubavna tuga.

Ovo veče bit će ispunjeno strašću, emocijama i tradicijom sevdaha. Ulaznice su dostupne putem sistema Kupikartu.ba i na blagajni BKC-a, pa rezervišite svoje mjesto na vrijeme.

ArtickeBottom