Počele pripreme za 29. Sarajevo Film Festival

0
210
ArticleTop

Pripreme za 29. izdanje Sarajevo Film Festivala su počele. Na Metalcu je podignuto najveće filmsko platno u regiji.

Festivalska euforija polako stiže u naš grad, a ovo je jedna od omiljenih lokacija publike. Uz selekciju najboljih filmskih ostvarenja koje Sarajevo Film Festival predstavlja publici programa Open Air, specijalan doživljaj osigurava i gledanje filmova na velikom platnu pod vedrim nebom.

Ljetno kino "Metalac" spremno za projekcije: Podignuto najveće filmsko  platno u regiji - BosnaInfo

Ovogodišnji SFF otvorit će film “Poljubite budućnost” (“Kiss the Future”) u režiji Nenada Čičina-Šaina. Producirali su ga Matt Damon i Ben Affleck za Pearl Street Films i Sarah Anthony za Good Wolves Production.

Ova neizbježno aktuelna priča o sarajevskom otporu tokom opsade grada 1990-ih prati gradsku alternativnu scenu, koja je koristila muziku i umjetnost kako bi izazvala promjene i privukla svjetsku pažnju, a poslijeratni koncert grupe U2 bio je proslava teško osvojene pobjede grada nad nacionalizmom.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 29. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 49 filmova, a bit će upriličene i dvije gala te jedna specijalna projekcija.

U četiri takmičarske selekcije (igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma) 22 filma će zabilježiti svjetsku, dva međunarodnu, 22 regionalnu i tri bosanskohercegovačku premijeru. SFF će biti održan od 11. do 18. augusta.

ArtickeBottom