PlayStation 5 bilježi značajan pad prodaje

0
80
ArticleTop

Zbog pada prodaje Sony ne planira izdati nijednu veliku franšizu videoigara tokom sljedeće fiskalne godine, poput God of War Ragnarok i Marvel’s Spider-Man

Prije nekoliko godina PlayStation 5 je bio toliko tražen da ga je bilo gotovo nemoguće pronaći u trgovinama. Sada je situacija bitno drugačija, a Sony je u svom najnovijem izvještaju o zaradi, objavljenom 14. februara, otkrio da je imao problema s prodajom PS-a 5 u prethodnom kvartalu, koji obuhvaća blagdane i sezonu darivanja.

Sony je prodao samo 8.2 miliona jedinica PS-a 5 u svom fiskalnom trećem kvartalu, prenosi TheStreet.

Također je napomenuo u izvještaju da vjeruje da je gaming konzola ušla u “drugu polovicu” svog ciklusa te da će doći do “postupnog opadanja u prodaji jedinica od sljedeće fiskalne godine nadalje”. Zbog toga kompanija očekuje da će prodaja jedinica za konzolu ove fiskalne godine iznositi oko 21 milion jedinica, što je pad s prethodnih 25 miliona jedinica koje je prethodno procijenila.

Sony je očekivao bolje rezultate

Zbog pada prodaje Sony ne planira izdati nijednu veliku franšizu videoigara tokom sljedeće fiskalne godine, poput God of War Ragnarok i Marvel’s Spider-Man.

Izvještaj o slaboj prodaji dolazi nakon što je izvršni direktor Sonyja Eric Lempel prošle godine u oktobru otkrio u intervjuu da kompanija očekuje istorijsku prodaju konzola tokom blagdanske sezone nakon potpunog opskrbljivanja PS-om 5.

No, nagovještaj smanjenja potražnje za PlayStation 5 bio je vidljiv još u aprilu prošle godine. Scalperi koji su prethodno kupovali rijetke proizvode u velikim količinama imali su problema s prodajom PS-a 5 zbog niske potražnje. To se tada smatralo posljedicom postupnog povećanja opskrbe gaming konzolom koja dvije godine nije bila dostupna.

PS5 nije jedina konzola zahvaćena ovim problemom. Nintendo Switch također je doživio pad od 7.8 posto u odnosu na prethodnu godinu. Pala je i prodaja sotvera za Switch, i to za 4.7 posto u odnosu na prethodnu godinu. S druge strane, Microsoft bilježi uspjeh s Xbox sadržajem i uslugama, uz povećanje prihoda za 61 posto tokom posljednjeg tromjesečja prošle godine.

ArtickeBottom