Održan zajednički koncert violinistica Tamare Arsovski i Alme Dizdar

0
76
ArticleTop

Koncert je realiziran pod mentorstvom Ernsta Kovacica, eminentnog violiniste, dirigenta i profesora emeritusa na Univerzitetu za muziku i primijenjene umjetnosti u Beču, koji je u periodu od 6. do 11. novembra na Muzičkoj akademiji održao seminar za studente doktorskog studija

U sklopu novembarskog programa Koncertne sezone Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu (MAS UNSA), u petak, 10. novembra 2023. godine u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman“, održan je zajednički koncert violinistica Tamare Arsovski i Alme Dizdar, asistentica i studentica doktorskog studija na Muzičkoj akademiji.

U prvom dijelu koncerta, Alma Dizdar je, uz klavirsku pratnju Dženane Hadžić, izvela Sonatu za violinu i klavir br. 1 u a molu Mauricea Ravela i Tri romanse za violinu i klavir op. 22 Clare Schumann, nakon čega su Tamara Arsovski i pijanistica Zerina Šabotić interpretirale Sonatu za violinu i klavir br. 3 u c molu, op. 45 Edvarda Griega.

Program je zaokružen zajedničkim nastupom violinistica koje su izvele dva stava iz Sonate za dvije violine u C duru op. 56 Sergeja Prokofjeva.

Koncert je realiziran pod mentorstvom Ernsta Kovacica, eminentnog violiniste, dirigenta i profesora emeritusa na Univerzitetu za muziku i primijenjene umjetnosti u Beču, koji je u periodu od 6. do 11. novembra na Muzičkoj akademiji održao seminar za studente doktorskog studija.

Seminar i koncert organizirala je Muzička akademija UNSA u saradnji sa Austrijskim kulturnom forumom Sarajevo, Udruženjem za razvoj muzičke umjetnosti i pedagogije “SA Sinfonietta“ i Federalnim ministarstvom kulture i sporta.

Koncert gudačkog kvarteta “SA Sinfonietta”
ArtickeBottom