Nekoliko razloga zašto je potrebno koristiti kremu za sunčanje

0
246

Ljepše vrijeme znači da je vrijeme da trknete u radnju da kupite losion/kremu za sunčanje, jer njene prednosti nadilaze zaštitu vaše kože od sunca. Međutim, istina je da kremu za sunčanje treba nanositi svaki dan u godini. Nije bitno da li je ljeto ili zima; morate zaštititi svoju kožu od izlaganja suncu. SPF pomaže u tome. Krema za sunčanje možda u početku neće biti primjetna, ali će se dugoročno isplatiti. Evo nekoliko razloga zašto je potrebno koristi.

Štiti od štetnih UV zraka

Kontinuirano uništavanje ozonskog omotača povećalo je rizik od štetnih utjecaja sunčevih zraka. Iako vam je sunce potrebno za dnevnu dozu vitamina D, to ne znači da biste trebali ugroziti svoje zdravlje! Kreme za sunčanje su kritični proizvodi koji vas štite od štetnih UV zraka.

Usporava starenje kože

Svi volimo da imamo mlađi izgled, blistavu i zdravu kožu. Ovo je jedan od najuvjerljivijih razloga da počnete koristiti kremu za sunčanje. Štiti vašu kožu od razvoja znakova starenja, kao što su bore i fine linije, pjege od sunca, pigmentacija, fotooštećenja i suha koža. Studije otkrivaju da su osobe mlađe od 55 godina koje su koristile kremu za sunčanje imale 24 posto manje šanse da razviju ove znakove starenja od onih koje ne koriste kremu ili su povremeni korisnici kreme za sunčanje.

Smanjuje rizik od raka kože

Dok su ljudi počeli koristiti kremu za sunčanje uglavnom iz razloga ljepote, ova zdravstvena korist dolazi kao prednost. Nosite kremu za sunčanje svakodnevno, kako biste zaštitili svoju kožu od raznih vrsta raka kože.

Ublažava mrlje na licu

Obilno nanesite kremu za sunčanje na lice, kako biste spriječili pojavu iritantnih mrlja i erupcije crvenih vena. Ovo također može spriječiti pojavu akni i drugih oštećenja uzrokovanih sunčevim zrakama.

Zaštićuje kožu od opekotina

Opekotine od sunca mogu istanjiti kožu, čineći je transparentnijom, a modrice postaju vidljivije. Vaša koža može doživjeti ponovljene napade ljuštenja, otoka, crvenila, koprivnjače i svraba. To je zbog UVB zraka, odgovornih za opekotine od sunca. Plikovi mogu povećati rizik od raka kože. Studija objavljena u ‘Annals of Epidemiology’ u augustu 2008. sugerira da bi vas ponavljane opekotine od sunca zapravo mogle staviti u veći rizik od smrtonosnog melanoma. Dakle, nanesite kremu za sunčanje i budite sigurni.

Sprječava tamnjenje

Ono čega biste trebali biti svjesni jeste da ste, dok se sunčate da biste preplanuli, izloženi riziku da vas oštete oštri UVB zraci. Odaberite kremu za sunčanje koja ima minimalni zaštitni faktor 30, kako biste spriječili tamnjenje izazvano UVB zracima. Pobrinite se da ponovo nanosite kremu za sunčanje svaka dva sata, posebno ako imate osjetljivu kožu. Ili ga nanesite odmah nakon vježbanja, jer bi znoj mogao isprati zaštitni premaz.

Poboljšava zdravlje kože

Esencijalni proteini kože, kao što su kolagen, keratin i elastin, zaštićeni su kremom za sunčanje. Ovi proteini su potrebni za održavanje kože glatkom i zdravom. Pobrinite se da vaša krema za sunčanje sadrži titanov dioksid, kako bi se UV zrake odrazile od kože i zaštitila aktivnost ovih proteina.

Dobra kozmetička opcija

Danas dobijate kreme za sunčanje koje se mogu koristiti i kao kreme. Samo je nanesite i ostavite da djeluje. Ako imate suhu ili osjetljivu kožu, obavezno je s vremena na vrijeme ponovo nanosite radi bolje sigurnosti vaše kože.