Nakon 27 godina braka razvode se Bill i Melinda Gates

0
505
ArticleTop

Bill Gates je na Twitteru potvrdio da se on i Melinda razvode nakon 27 godina braka. Par se upoznao krajem osamdesetih kada je Melinda došla raditi u Microsoft, a ubrzo je postalo jasno da je ona žena koju će Gates oženiti.

Bill i Melinda upoznali su se još 1987. godine na jednom sajmu u New Yorku. Kada je Bill Melindu prvi put pozvao na spoj, pitao je da li bi “mogli izaći za tačno dvije sedmice “. Melinda mu je na to odgovorila da “nema pojma šta će raditi za dvije sedmice”, nakon čega je Bill odvratio da “ona nije dovoljno spontana za njega”. No, Bill je Melindu pozvao već idućeg dana.

Ubrzo nakon toga Melinda je počela raditi kao projekt menadžerica u Microsoftu, tehnološkom divu koji je Bill osnovao, a ranih 90-ih imenovana je šeficom odjela za informacijske proizvode u kompaniji.

Par se vjenčao 1994 .godine u maloj i intimnoj ceremoniji na Havajima, a Melinda je dvije godine kasnije napustila Microsoft kako bi se posvetila porodici.

Tokom braka par je dobio troje djece – Jennifer (25), Roryja (21) i Phoebe (18). Uprkos enormnom bogatstvu njihovih roditelja, svako od njih naslijedit će “tek” po 10 miliona dolara, otkrio je Bill Gates.

U jednom od mnogih javnih nastupa Melinda je otkrila da njen brak s Billom “funkcionira tako dobro” zato što su ravnopravno podijelili ovlasti i zadaće u kućanstvu. No, nije se libila pričati i o izazovima kroz koje je njihov brak prolazio pa je tako više puta govorila o tome kako se nakon rođenja prve kćerke osjećala usamljeno jer je Bill često znao zaglaviti na poslu.

„Veliko bogatstvo može vas lako zbuniti. Ja sam ostala prizemljena tako da sam živjela porodični život kakav sam uvijek željela“, ispričala je Melinda.

Status vjerovatno najmoćnijeg i najutjecajnijeg bračnog para na svijetu počeli su graditi 2000. godine kada su osnovali fondaciju Bill & Melinda Gates. U nešto više od 20 godina to je postala najveća privatna fondacija na svijetu koja danas raspolaže s gotovo 50 milijardi dolara. Pretpostavlja se da je do 2018. samo bračni par Gates kroz nju donirao više od 36 milijardi dolara, a fondacija se uglavnom koncentrira na pitanja globalnog zdravlja, obrazovanja i društvenog razvoja. Tako je, na primjer, fondacija prošle godine donirala 250 miliona dolara za borbu protiv Corona virusa.

Zbog svog društvenog rada i filantropije i Bill i Melinda često su se nalazili na listama najmoćnijih muškaraca, odnosno žena na svijetu.

Znatno više od fondacije zadnjih godina rastao je Microsoft. U vrijeme kada se par upoznao, ta je kompanija imala tržišnu vrijednost od oko 35 milijardi dolara, dok danas vrijedi oko 1,9 biliona dolara. No, Forbes procjenjuje da je Bill, koji je zadržao samo oko 1 posto dionica Microsofta, “težak” 124 milijarde dolara, čime je četvrti najbogatiji čovjek na svijetu. Stoga su gotovo svi relevantni svjetski mediji složni da će razvod Gatesovih biti jedan od najsloženijih i najskupljih u historiji.

ArtickeBottom