Marjanović: Vrlo je važan lokalni osjećaj ponosa zbog događaja na svjetskom nivou poput SFF-a

0
186
Fena

Sarajevo Film Festival (SFF) koji će biti održan od 12. do 19. augusta ove godine donosi veliki broj filmova – čak 232 ostvarenja u 19 programskih sekcija iz 63 zemlje, ali i druge nove sadržaje kojima iznova obogaćuje ponudu za sve poklonike sedme umjetnosti.

Jedna od novina ove godine je da će dan prije svečanog otvorenja Festivala, u četvrtak, 11. augusta u Ljetnom kinu Coca-Cola biti upriličena specijalna predfestivalska projekcija radne verzije filma o Emeriku Blumu s rediteljskim potpisom Jasmile Žbanić.

Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović u razgovoru za Fenu kazao je da je zanimljivo imati radnu verziju dokumentarnog filma i to o Emeriku Blumu i razvoju Sarajeva te Energoinvestovom udjelu u čitavoj toj priči.

– I još je zanimljivije da ta projekcija podrazumijeva i poziv publici da učestvuju u završetku produkcije tog filma kako bi se ta tema približila većem broju ljudi. Ipak je 60.000 ljudi radilo u Energoinvestu, na negovom vrhuncu – istaknuo je Marjanović.

On je naveo da su ti ljudi, bar neki od njih, još tu u Sarajevu, kao i njihove porodice, prijatelji, te da oni moguće imaju informacije do kojih koprodukcija nije mogla doći.

– Tako da je to jedan zanimljiv koncept, ponuditi platformu festivala, kapacitete koje već imamo spremne kao što je otvoreno kino Coca-Cola, čini mi se da je vrlo zanimljiv način. Produkcija Deblokada će moći doći u kontakt sa svom tom publikom. Ostaje da vidimo na koji način će to zaista pomoći produkciji. Nama kao Festivalu je uvijek u interesu da pomogmemo autorima sa njihovim novim filmovima – podvukao je direktor SFF-a Jovan Marjanović, dodavši da će to i za publiku biti zanimljiv događaj.

Jedan od programa Sarajevo Film Festivala je i Pretpremijera Serija, u okviru kojeg će premijerno biti prikazane nedavno producirane regionalne dramske serije. Publika Festivala moći će pogledati pretpremijere po prve dvije epizode šest regionalnih dramskih serija.

Među njima je i bosanskohercegovačka serija “Kotlina” autora Danisa Tanovića i Amre Bakšić Čamo u produkciji BH Telecoma i SCCA/pro.ba.

Osim iz BiH, bit će prikazane i serije iz Slovenije, Srbije i Hrvatske koje će također imati svjetske premijere na SFF-u.

Marjanović smatra da cijeli region proizvodi sve više serija, te tako zemlje bivše Jugosalvije realiziraju 40 igranih serija godišenje.

– I to je već jedan kvantitet koji je praćen kvalitetom. U to se ulaže. Serije rade naši najkvalitetniji filmski radnici. Publika je sve zainteresovanija, kao i emiteri, BH Telecom ili tradicionalni javni servisi, televizije sve više ulažu u taj format. Sarajevo film festival ima svoje mjesto u cijeloj toj priči kao mjesto premijera i odskočna daska tih programa pred publikom – ocijenio je on.

Program Takmičarski dokumentarni film od ove godine je bogatiji za jednu nagradu. Riječ je o nagradi Srce sarajeva za najbolji kratki dokumentarni film.

Direktor SFF-a pojašnjava da se ukazala potreba za razdvajanjem dugometražnih i kratkometražnih filmova unutar dokumentarnog programa.

– Ne da čine različite programske cjeline, ali u smislu nagrađivanja i poređenja filmova. Svake godine imamo određeni broj kratkih i dugometražnih filmova u toj selekciji i osjetili smo da su kod većine žirija kratkometražni filmovi bili teško usporedivi sa dugometražnim tako da smo ih odvoijili sa tom dodatnom nagradom – kazao je Marjanović.