Maja Milinković predstavila novi album Kaftan D’Alma

0
492
ArticleTop

Najnoviji album „Kaftan D’Alma“ kantautorice fada i sevdaha Maje Milinković u izdanju Croatia Recordsa, a za Portugal Sevenmuses musicbooks dostupan je na digitalnim platformama. Na ovom novom albumu, Maja nas kroz interpretacije fada i sevdalinke poziva da obučemo kaftan duše i osjetimo život u svim oblicima.

Kaftan, vrsta ogrtača ili tunike azijskog porijekla, koja se hiljadama godina koristi u mnogim kulturama širom svijeta, simbolično predstavlja odjeću duše izvezenu najfinijim svilenim nitima (melodije, harmonije i stihova), odjeća koja na neki način odražava samu prirodu duše.

Album ima 5 originalnih pjesama u Majinom autorstvu dok šestu pjesmu Maja potpisuje na tradicionalnu fadu muziku Fado Bacalhau na našem jeziku pod nazivom Luda vodo stani, stani. Singlovi i video klipovi Mistério, Suša i singl Marcha para Amália Rodrigues već su predstavljeni javnosti.

Repertoar novog albuma sadržava i temu sa repertoara Amálie Rodrigues Com que voz, tributu koje Maja ne propušta da oda ni na jednom od svojim albuma.

Snimljen u Portugalu, osim pjesme Ajde Jano koja je snimljena u BiH, na Kaftanu D’Alma učestvuju muzičari Luís Coelho (portugalska gitara), Carlos Viçoso (viola) i Carlos Menezes (kontrabas). Na temi Ajde Jano klasična gitara I je Mirza Hatunić, klasična gitara II je Adis Hatunić, perkusije Adnan Teskeredžić i bas gitara Osman Abdelmukaram.

ArtickeBottom