Kugla sladoleda u Sarajevu košta i do 3 KM

0
99

Mnogima je sladoled omiljena slastica tokom ljetnih dana. Vole ih podjednako i djeca i odrasli. Međutim, posljednih godina cijena ove osvježavajuće slastice bilježi značajan porast.

Ekonomska situacija u našoj zemlji nije na zavidnom nivou, a česta poskupljena dodatno opteretila kućne budžete bh. građana. Svaka i najmanja poskupljenja udar su na džepove naših građana, koji već odavno jedva “sastavljaju kraj s krajem”.

Posljednji u nizu poskupljenja je porast cijene sladoleda. Iz godine u godinu primjetan je rast cijena sladoleda, a ovog ljeta je dostigao svoj maksimum. Cijena kugle sladoleda u slastičarnama u glavnom gradu naše zemlje kreće se od 2 do 3 KM, a ukoliko želite sladoled s prelivom ili tzv. slatkim kornetom to će vas koštati i 4 KM.

U Dubaiju prodaju sladoled (kuglu) za 800 evra u Versaće činiji! | BN

“Sladoled je poskupio zbog porasta cijene sirovina. Kugla sladoleda u odnosu na prošlu godinu uglavnom je porasla za 0,50 KM. Također, primjetan je i blagi pad prodaje zbog kašnjenja ljetne sezone, ali u narednih mjesec dana se očekuje povećanje potražnje”, kazali su nam u jednoj slastičarnoj na Baščaršiji.

Postavlja se pitanje da li danas sladoled može priuštiti svaka porodica? Ukoliko se jedna četveročlana porodica želi počastiti ovom svima dragom slasticom za to će im biti potrebno 8 KM do 12 KM. Međutim, ako požele pojesti dvije ili više kugli sladoleda za to će im biti potrebno i 20 KM.

Trenutna cijena sladoleda ne bi bila sporna, da ne znamo da je kugla ove slastice prije par godina koštala 1 KM, ali ako se vratimo unazad pet do sedam godina cijena kugle je iznosila 0,50 odnosno 0,70 KM.