Kontroverzno piće za kojim djeca lude stiglo u BiH: U SAD-u košta 3,5 KM, a kod nas 16 KM

0
127
ArticleTop

Energetsko piće popularno među mladima širom svijeta Prime stiglo je i u Bosnu i Hercegovinu. Međutim, cijena ovog nezdravog napitka koje se ne preporučuje maloljetnicima u našoj zemlji znatno je viša od one po kojoj se prodaje u SAD-u ili Velikoj Britaniji.

Iako se zasad može pronaći samo na pojedinim bezinskim pumpama Prime koji dolazi u bocama od pola litra u BiH košta čak 16 KM, dok je isti napitak u SAD-u dva dolara, odnoso 3,5 KM. Na platformi OLX su se već pojavili i preprodavači, koji nude cijene od 22 KM pa do 35 KM.

Kreatori ovog napitka su youtuberi Paul Logan i KSI. Za ovim pićem je među adolescentima zavladala prava pomama, s polica u američkim trgovinama nakon lansiranja nestao je u roku od nekoliko sati, dok su uoči prodaje u Velikoj Britaniji nastali redovi ispred trgovina.

Ne preporučuje se djeci i osobama mlađim od 18 godina

Kontroverzno piće za kojim djeca lude stiglo u BiH: U SAD-u košta 3,5 KM, a  kod nas 16 KM

Prime je hidratizirajuće piće koje u sebi sadrži mješavinu filtrirane vode, kokosove vode, sukraloze i kalijum acesulfama (vještačkih zaslađivača), kao i prirodnih aroma, te vitamine B6 i B12, magnezijum, kalijum i kalcijum. Jedna od varijacija ovog pića sadrži i kofein, odnosno jedna limenka sadrži 200 miligrama, što je šest puta više nego kod dijetalne Cole, a gotovo dvostruko više od Red Bulla. I dok je za odrasle preporučena dnevna doza kofeina 400 miligrama, mlađi od 18 godina ne bi trebali unositi više od 100 miligrama dnevno, a oni mlađi od 12 ga nikako ne bi smjeli unositi.

Stručnjakinja za prehranu i pretilost Jennifer Harris sa Univerziteta u Connecticutu rekla za Washington Post, da su ovakvi proizvodi opasni su za djecu koja nisu razvila toleranciju na kofein i odluče popiti dvije do tri limenke.

Na limenci Primea naznačena je količina kofeina te sitnim slovima piše i da se proizvod na preporučava djeci mlađoj od 18 godina, trudnicama i dojiljama te osobama osjetljivim na kofein. No sama ambalaža nije u skladu s tom porukom – jarke boje i velika slova ono su što privlači mlađu populaciju.

Neke škole u SAD-u su ga već zabranile, a dijete u Walesu navodno je doživjelo srčani zastoj nakon što je popilo limenku Primea, no ne zna se postoji li doista uzročno-posljedična veza.

ArtickeBottom