Koliko treba vježbati kako biste popravili negativne učinke cjelodnevnog sjedenja

0
106
ArticleTop

Dugotrajno sjedenje nije dobro za nas, ali koliko vježbanja je potrebno da bi se neutralizirali negativni zdravstveni učinci cjelodnevnog sjedenja?

Istraživanje sugerira da bi oko 30-40 minuta dnevno intenzivnog vježbanja trebalo biti dovoljno, piše Science Alert.

Do 40 minuta “umjerene do snažne tjelesne aktivnosti” svaki dan približno je prava količina kako bi se izbalansiralo 10 sati nepokretnosti, tvrdi istraživanje, iako bilo koja količina vježbanja ili čak samo stajanje pomaže u određenoj mjeri.

Analiza je otkrila da rizik od smrti kod onih s više sjedećim načinom života raste kako vrijeme provedeno u umjereno-snažnoj tjelesnoj aktivnosti opada.

Iako metaanalize poput ove uvijek zahtijevaju složeno povezivanje podataka iz različitih studija s različitim dobrovoljcima, vremenskim razdobljima i uvjetima, prednost ove posebne studije jeste ta što se oslanjala na relativno objektivne podatke s nosivih uređaja, a ne na podatke koje su sami sudionici prijavljivali.

Istraživanje temeljeno na nosivim uređajima uglavnom je u skladu sa smjernicama WHO-a iz 2020. godine, koje preporučuju 150-300 minuta umjerene ili 75-150 minuta snažne tjelesne aktivnosti svake sedmice kako bi se neutralizirala štetnost sjedilačkog života.

Penjanje stepenicama umjesto uzimanja lifta, igra s djecom i kućnim ljubimcima, učestvovanje u jogi ili plesu, obavljanje kućnih poslova, hodanje i vožnja biciklom predloženi su načini kako ljudi mogu biti aktivniji, a ako odmah ne možete izdvojiti 30-40 minuta, kažu naučnici, počnite polako.

Koliko vremena vježbanja je potrebno da popravite negativne učinke  cjelodnevnog sjedenja - N1
ArtickeBottom