Katy Perry ne mora platiti gotovo 3 miliona dolara zbog plagiranja

0
666
ArticleTop

Prije tri godine, sud u Los Angelesu donio je odluku kako Katy Perry zajedno sa svojom ekipom mora platiti 2,8 miliona dolara odštete zbog plagiranja pjesme „Dark Horse“ iz 2013. godine, ali jučer je donesena presuda u njenu korist u tužbi za autorska prava protiv repera Marcusa Graya.

Gray, poznatiji kao Flame, prvi put je tužio Perry 2014. godine, tvrdeći da je njen hit „Dark Horse“ jako sličan njegovoj pjesmi „Joyful Noise“ jer dijelovi njene pjesme podsjećaju na njegov rap iz 2008. godine. Sudac u Los Angelesu 2019. godine je proglasio Perry odgovornom za kršenje prava, ali je presuda poništena godinu dana kasnije kada je sudac presudio da osam nota koje je Perry navodno kopirala “nisu jedinstvene ili rijetke” da bi se osigurala zaštita autorskih prava.

Međutim, pravnici koji su zastupali Flamea tvrdili su još 2014. godine da su Katy Perry i njen tim plagirali važan dio pjesme i da nije riječ o slučajnosti.

Pjesma „Dark Horse“ objavljena je 2013. godine na četvrtom studijskom albumu Katy Perry. Prodana je u više od 13 miliona primjeraka i važi za jedan od najvećih hitova američke pjevačice.

ArtickeBottom