Jedite ove namirnice ako želite da održite dobro zdravlje vašeg mozga

0
129
ArticleTop

Redovna briga o mozgu je neophodna. Na kraju krajeva, vaš mozak podržava vašu ukupnu dobrobit; on kontrolira funkcioniranje vašeg tijela, komunikaciju, sposobnost donošenja odluka i rješavanja problema, prema Svjetskoj federaciji neurologa.

U stvari, to je vjerovatno najcjenjeniji organ u vašem tijelu. Dakle, prirodno, vjerovatno se pitate koje zdrave navike možete slijediti kako biste održali svoj mozak u vrhunskoj formi. Uzbudite se, jer smo otišli direktno do izvora i pronašli najbolju hranu za održavanje vašeg mozga mladim.

Dr. Brett Osborn, certificirani neurohirurg, šef odjela u medicinskom centru St. Mary, i predsjednik i osnivač Senolytixa, preventivne zdravstvene ustanove i ustanove protiv starenja u West Palm Beachu, Florida, razlaže hranu koju redovno konzumira kako bi njegov mozak bio mlad i zdrav – i podstiče vas da učinite isto.

Borovnice

Borovnice su tako jednostavna hrana koju možete dodati u svoju sedmičnu rotaciju obroka. Bilo da ih dodajete u svoje žitarice ili zob svakog jutra, ili u njima uživate sa kišom svježeg meda sa farme za desert, činite svom tijelu uslugu konzumiranjem ovog divnog voća.

“Borovnice su bogate antioksidansima zvanim antocijanini, koji pomažu u zaštiti mozga od oksidativnog stresa i upale. Studije sugeriraju da redovna konzumacija borovnica može poboljšati pamćenje i odgoditi kognitivni pad uzrokovan starenjem. Jedem borovnice svaki dan u bilo kojem smoothie ili na salatu”, dodaje.

Vse o sortah, rezi, sajenju, zalivanju in gnojenju ameriških borovnic -  Zeleni svet

Lisnato zelje

Lisnato zelje je osnovna namirnica u ishrani, ali jeste li znali da je zelje poput kelja ispunjeno antioksidansima, mineralima i vitaminima koji su odlični za zdravlje vašeg mozga.

“Oni promiču zdravu funkciju mozga smanjujući upalu i poboljšavajući kognitivne performanse. Koristim sirovi špinat za smoothie ili super-zeleni prah kao zamjenu. Prašak također sadrži probiotike, a zdrava crijeva se obično izjednačavaju sa zdravim mozgom s obzirom na preslušavanje između njih”, dodaje.

Arhiva lisnato zelje - Braniteljski portal

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi i sjemenke su još jedan nezaobilazan artikl u koji možete neprimjetno dodati grickalicama i jelima. Dopunite ovsene pahuljice s malo badema ili za užinu pripremite zdravu mješavinu orašastih plodova i sjemenki.

“Orasi i sjemenke, poput oraha, badema, lanenih sjemenki i chia bogate su antioksidansima i zdravim mastima. Oni osiguravaju stalnu opskrbu energijom mozgu i podržavaju kognitivne funkcije. Ako imate veliku prezentaciju na poslu, doručkujte šaku oraha, ništa drugo”, dodaje.

Nutritivna i energetska vrijednost orašastih plodova

Jaja

Budimo iskreni: jaja su jednostavno najbolja. U njima možete uživati ​​praktično uz bilo koji obrok u toku dana. U stvari, jaja sadrže kolin, esencijalni nutrijent koji proizvodi acetilholin, “neurotransmiter važan za pamćenje i kognitivne funkcije”.

“Mast u žumancima također podržava proizvodnju holesterola koji je neophodan za sintezu mijelina, izolacijske tvari oko neurona koja olakšava aksonalnu provodljivost, poput izolacije oko vaših električnih žica. Dakle, nemojte preskočiti cijela jaja. Nisu loši za tebe kao što su ti možda pogrešno rekli”, dodaju.

8 razloga zašto je jaja dobro jesti svaki dan! - GAZ Nutrition
ArtickeBottom