Jedanaest dana vibrirajuće muzike i sjajne hrane: Još sitno nas dijeli do novog Street Food Marketa

0
78
ArticleTop

Popularni sarajevski festival hrane i zabave vraća se i ove zime u glavni grad BiH. U periodu od 8. do 18. februara na dobro poznatoj lokaciji Vilsonovog šetališta uživati ćemo i ove godine u brojnim aktivnostima zimskog izdanja Street Food Marketa, a spremili su vam sadržaje uzbudljivije nego ikad.

Kako najavljuju organizatori, ovogodišnji Street Food Market Sarajevo ponuditi će mnoštvo noviteta i sadržaja koji će upotpuniti atmosferu ovog popularnog događaja, a svim posjetiocima ponuditi nezaboravno iskustvo.

Market će svoja vrata otvoriti u četvrtak, 8. februara, kada će biti upriličena i svečanost otvorenja.

Ukusnu hranu, gastro specijalitete za sve ukuse i specijalne festivalske menije, ovoga će puta na zimskom Marketu, osim bh. izlagača predstaviti i izlagači iz drugih zemalja. Osim lokalne kuhinje i street food ponude ukusnih hamburgera, kobasica i brze hrane, izlagači će nam donijeti i internacionalne menije sa najpopularnijim delikatesama, od ukusnih tacosa, preko morskih specijaliteta, pa sve do neizostavne pizze, paste ili ukusnih poslastica i sushija.

Kulinarske radionice, promocije bh. kuhinje, odlična muzika…: Evo šta vas sve čeka

Tokom održavanja zimskog Marketa biti će organizovane brojne kulinarske radionice na kojima će gastro majstori prezentirati svoje kulinarske vještine, dok će se i sami posjetioci se imati priliku okušati u pripremi poznatih jela.

Zimski Market s ponosom najavljuje i specijalnu gastro promociju lokalnih specijaliteta i tradicionalnih jela iz BiH. Tako će biti upriličeni dani tradicionalne bosanske kuhinje, tradicionalnih jela iz Krajine, kao i sunčane Hercegovine.

U večernjim satima, kako to priliči svim dosadašnjim izdanjima Street Food Marketa, posjetitelji će se zabavljati uz odličnu muziku, nastupe i koncerte brojnih bendova i izvođača, u prepoznatljivom SFM stilu kada se cijeli prostor Marketa pretvori u veliki plesni podij.

Osim promocije lokalnih restorana, malih privrednika i izlagača hrane, Market sa svojim aktivnostima nastoji biti platforma za promociju lokalne zajednice u cjelini, mjesto za promociju mladih umjetnika, kreativaca, nevladinih i humanitarnih organizacija, kao i udruženja građana. S tim ciljem, Street Food Market će u svom zimskom izdanju biti i prostor na kojem će mladi kreativci predstaviti svoje talente. S posebnom radošću, organizatori najavljuju Izložbu u nastanku, a čiji su autori studenti Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

Svakodnevno će u prostoru SFM-a nastajati po jedno umjetničko djelo na temu Olimpijskih igara i Sarajeva. Tako će 11 djela mladih umjetnika činiti stalnu postavku nakon završetka SFM-a i biti će predstavljeni građanima Sarajeva.

Foto: Street Food Market/Eldin Ðapo

Street Food Market sa posebnom pažnjom kreira programe koji promoviraju istinske vrijednosti porodice i zajedništva. S tim ciljem, pažljivo se biraju sadržaji za najmlađe posjetioce. Tokom zimskog Marketa, osim zabavnog programa, dječijih predstava i zabava, biće održan i niz edukativnih radionica za djecu, kao i programi u kojima će zajedno moći učestvovati i djecaa i roditelji.

Predstave, zabavne igre bez granica za cijelu porodicu, maštoviti kvizovi i izazovi, samo su mali dio programa u kojem će na Marketu imati priliku uživati cijela porodica, a koji akcenat stavlja upravo na vrijednosti porodice i društvene zajednice u cjelini.

Cijeli događaj u duhu obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara

Obzirom da se ove godine obilježava 40 godina od održavanja XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, program Street Food Marketa biti će u znaku ovog značajnog jubileja. Na samom otvaranju, a u saradnji sa Sarajevo Olympic Week, evocirat će se sjećanja na ovaj značajan dan, a zajedno sa posjetiteljima zapaliti će se Olimpijski plamen koji će nas sve zajedno grijati tokom deset februarskih dana i noći Street Food Marketa.

U olimpijskom duhu, nastavljaju svih deset dana Marketa. Tako će i sama scenografija Marketa, ponuda izlagača kao i programski sadržaj biti u duhu ponosnog sjećanja Sarajlija na Olimpijadu, što će dodatno obogatiti i stalna izložbena postavka Olimpijskog muzeja Sarajevo.

S velikim zadovoljstvom i u olimpijskom duhu, SFM najavljuje i aktivnosti koje promovišu zimske sportove i zdravi natjecateljski duh. Posjetioci Marketa imati će priliku okušati se u nekim od sportova i igara, poput karlinga ili hokeja na ledu, u “igrama bez granica”, a bh. mladi olimpijci učit će najmlađe posjetioce vještinama i tehnikama sankanja i sportova na ledu. Na posebno pripremljenoj ledenoj plohi biti će izveden i balet na ledu, te niz performansi i zabavnih sadržaja za sve uzraste.

Kombinacija trčanja i gastronomije – prijavite se na Street Food Winter Run 5k

Prvog vikenda Marketa, u subotu 10. februara, u partnerstvu sa “Trčanje i to”, sprema se nezaboravna subotnja kombinacija trčanja i gastronomije. Na Vilsonovom šetalištu održat će se Street Food Winter Run 5k. Dva uzbudljiva kruga oko Vilsonovog na brzoj stazi, za koje organizatori s ponosom ističu kako neće zaustavljati saobraćaj u ovom dijelu grada.

Biti će ovo jedinstvena utrka u kojoj će svi sudionici imati priliku da kalorije izgubljene trčanjem opet nadoknade ponudom izlagača hrane Street Food Marketa. Organizatori su za sve trkače pripremili startne pakete, osvježenje tokom utrke, medalje i nagrade, kao i AfterRun obrok i Partz na Street Food Marketu.

Prijave za utrku su već otvorene na stranicama SFM-a i Trčanje i to, a možete se prijaviti i putem sljedećeg linka.

Veći prostor, “Kids Zone”, nova bina – uživanje je zagarantovano

Osim novih programskih sadržaja i brojnih aktivnosti kojima će biti obogaćeno zimsko izdanje SFM-a, i sam prostor Marketa doživjet će određene promjene. Prostor će biti veći, a osim poznatog izlagačkog dijela, biti će dodatno obogaćen prostorom Kids zone gdje će se odvijati većina dječijeg dijela programa.

Novi pub, natkrivena zona koja će nas štititi od februarskog snijega, dodatni gastro dio sa atraktivnom food truck zonom, kao i nova bina za večernje programe zasigurno će dodatno uljepšati i obogatiti sam prostor Marketa, ali i svim posjetiocima ponuditi veći komfor i prostor za uživanje u aktivnostima.

Foto: Street Food Market/Eldin Ðapo

Foto: Street Food Market/Eldin Ðapo

Ukusna hrana i dobra zabava za sve uzraste zagarantovani su i na ovogodišnjem zimskom Marketu koje je, podsjećanja radi, u svojim prethodnim izdanjima nadmašilo sva očekivanja posjetilaca. Bilo je to mjesto koje je bilježilo vise od 2.000 dnevnih posjeta, a dobra atmosfera sa Marketa nerijetko se širila i na okolni ambijent Vilsonovog šetališta.

Pažljivo kreiran program, ukusna hrana, kao i briga o željama posjetilaca, doprinijeli su da Street Food Market u samo dvije godine postojanja bude jedan od najposjećenijih evenata u Sarajevu na koji se posjetioci uvijek rado vraćaju. Zato, zabilježite 8. februar u svojim planerima jer vas na Vilsonovom čeka 11 dana jedinstvenog gastro doživljaja, dobre zabave, muzike, plesa i druženja koje vam u maniru dobrih domaćina i ove godine pripremaju organizatori Street Food Marketa Sarajevo.

ArtickeBottom