James Webb teleskop prvi put snimio CO2 u atmosferi planete izvan Sunčevog sistema

0
182
Fena

NASA-in svemirski teleskop James Webb zabilježio je još jedno veliko naučno otkriće – po prvi put je snimio znakove ugljen dioksida u atmosferi planete izvan našeg Sunčevog sustava.

Iako egzoplanet (planete izvan Sunčevog sistema) nikada ne bi mogao podržati život kakav poznajemo, uspješno otkriće CO2 daje istraživačima nadu da bi se slična posmatranja mogla provesti na stjenovitim objektima koji su pogodniji za život.

– Bila sam oduševljena ovim saznanjem jer imamo priliku otkriti atmosfere planeta zemaljske veličine – napisala je na Twitteru Natalie Batalha, profesorica na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Cruzu i jedna od naučnika koji su radili na projektu Webb.

Njihovo istraživanje egzoplaneta WASP-39, vrućeg plinovitog diva koji blisko kruži oko zvijezde nalik Suncu udaljene 700 svjetlosnih godina, uskoro će biti objavljeno u časopisu Nature.

– Za mene, to otvara vrata za buduća istraživanja super-Zemlje (planete veće od Zemlje, ali manje od Neptuna), ili čak planete veličine Zemlje – rekao je Pierre-Olivier Lagage, astrofizičar iz Francuske komisije za atomsku energiju (CEA), za AFP.

Otkrivanje CO2 također će pomoći naučnicima da saznaju više o tome kako je nastao egzoplanet WASP-39, saopćila je NASA. Egzoplanet, koji kruži oko svoje zvijezde i obiđe je za četiri zemaljska dana, ima masu otprilike jednaku Saturnovoj, a  promjer mu je 1.3 puta veći od Jupiterovog.