Grad Tuzla bogatiji za 11 novih biznisa

0
187
ArticleTop

Impakt inkubator poslovnih ideja provodi se uz podršku Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona (TK), JU Služba za zapošljavanje TK i Grada Tuzla

Jedanaest biznisa podržano je u Tuzli, nakon finalne prezentacije Impakt inkubatora poslovnih ideja. Radi se o mladima od 18 do 35 godina koji su prošli šestodnevnu obuku, razvijali svoje poslovne planove i danas predstavili biznis-ideje. Svih jedanaest koji su došli na predstavljanje Komisija za validaciju poslovnih ideja ocijenila je pozitivno i oni će dobiti finansijsku, stručnu i mentorsku podršku.

Impakt inkubator poslovnih ideja provodi se uz podršku Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona (TK), JU Služba za zapošljavanje TK i Grada Tuzla.

Program je jedan od projekata u okviru Strategije za mlade TK i nastavak vrlo uspješnog projekta koji je započet 2021. godine.

-Lokalne zajednice i kantonalne vlasti u saradnji s nama mogu biti katalizator za razvoj poduzetništva. Ovo je treća godina saradnje s resornim ministarstvom, a uključeno je ove godine i jedanest lokalnih zajednica. Podržali smo preko 50 poslovnih ideja i na kraju ove godine očekujemo da ćemo taj broj biti blizu stotinu njih – kazao je izvršni direktor Investicijske fondacije Impakt Senajid Đozo.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić poručio je mladima da Grad radi sve da stvori jaku poduzetničku klimu.

-Razvijamo veliki broj projekat, radimo sa nekoliko organizacija, a jedna od njih je i Impakt. Prije nekoliko dana samo potpisali ugovore sa osam najboljih ocijenjenih biznis-planova, a riječ je o sredstvima Evropske unije. Radit ćemo još jedan ciklus s resornim ministarstvom kako bi razvili poduzetničke ideje mladih osoba. Važni su nam mladi, oni su u fokusu, ali i žensko poduzetništvo. Podržavamo i ranjive kategorije društva. Želimo da mladi razviju svoj biznis, da ostanu u našem gradu – kazao je Lugavić.

Investicijska fondacija Impakt osnovana je 2019. godine. Podržala je više od 350 biznisa, čime je kreirano više od 600 radnih mjesta. Fondacija sarađuje sa gotovo 60 lokalnih zajednica širom BiH. Misija je izgradnja jakog poduzetničkog sistema i pružanje podrške poduzetnicima u pokretanju i širenju poslovnih poduhvata, s ciljem razvoja malih privrednika i lokalnih zajednica, saopćeno je iz Pres-službe Grada Tuzla.

ArtickeBottom