Francuski trio Django nastupat će na ovogodišnjem Jazz festu u Sarajevo

0
183
ArticleTop

U okviru ovogodišnjeg sarajevskog Jazz Festa u četvrtak, 9. novembra u Narodnom pozorištu nastupat će trio Django francuskog violiniste Thea Ceccaldija.

Nastupali su na značajnim festivalima, u dvoranama i klubovima, od njujorškog Village Vanguarda do bečkog Porgy & Bessa, od amsterdamskog Bimhuisa do hamburške Elbphilharmonie, od Molde Jazz Festivala do North Sea Jazz Festivala.

“Muzika koju morate voljeti”, kratka je preporuka za koncert ovog uzbudljivog trija čuvenog po energičnim koncertima.

Violinista Theo Ceccaldi već je dobio važna priznanja poput Victoires de la Musique u kategoriji “otkriće godine” i “francuski muzičar godine”, a Jazz Magazine ga je proglasio i najboljim međunarodnim muzičarem godine.

Ovaj svestrani muzičar član je brojnih ansambala, a koncert njegovog trija neće biti njegov jedini nastup na ovogodišnjem festivalu. Zajedno sa klarinetistom Emilom Parisienom, svjetskom premijerom, otvorit će 8. novembra Jazz Fest Sarajevo 2023.

Trio Django svojim šarenilom i eklektičnošću zadivljuje francusku i evropsku scenu a njihov proboj na međunarodnoj sceni vezan je za veliku improvizatoricu Joelle Leandre koja ih je “otkrila”, a koja je nastupala na Jazz Festu Sarajevo 2019. godine.

U triju sa svojim bratom vrsnim čelistom Valentinom Ceccaldijem i gitaristom Guillaumeom Aknineom, Theo će na sarajevskom koncertu svirati repertoar vlastite muzike inspirisane znamenitim gitaristom Djangom Reinhardtom, ali i klasike koje je proslavio Reinhardt svojim zadivljujućim i očaravajućim interpretacijama.

Trio na sceni dočarava motive, slike i fragmente “jazz manouchea” i oslikava ih vlastitim idejama i zvucima. U jednom trenutku slušate gudački trio, već u drugom uživate u swing bendu, a potom i u jazz-rock ansamblu koji testira žice do krajnjih granica.

Ulaznice za koncert Theo Ceccaldi Django koji će 9. novembra održati koncert u Narodnom pozorištu mogu se kupiti online na www.jazzfest.ba i u festivalskom box officeu (adresa: La Benevolencija 14) od 11 do 19 sati.

Francuski trio Django nastupat će na ovogodišnjem Jazz festu u Sarajevo
ArtickeBottom