Evo šta jesti za mladolik izgled: 11 nutrijenata koji djeluju bolje na kožu od skupih proizvoda

0
110
ArticleTop

Pazite šta jedete, izbacite šećer i pijte puno vode, kaže Mandi Nyambi, američka stručnjakinja za ljepotu koja dobro poznaje biologiju matičnih stanica i nutricionizam, šta jesti i kako to utječe na kožu.

1. Vitamin A

Jedenje hrane bogate vitaminom A odličan je način zaštite dugovječnosti vaše kože i ubrzavanja sposobnosti kože da se reparira. Uz blagotvorno djelovanje na kožu, konzumacija ovog vitamina važna je i za vid, imunološki sistem i reprodukciju.

Gdje ga pronaći: Ribe, jaja, govedina i mliječni proizvodi su bogati vitaminom A, jednako kao i špinat, mrkva i slatki krompir.

2. Vitamin B12

Također je poznat i kao kobalamin. Vitamin B12 prisutan je u metabolizmu svake stanice našeg tijela i igra veliku ulogu u tome kako apsorbiramo proteine. Ovaj vitamin je važan za naš nervn sistem i proizvodnju crvenih stanica u koštanoj srži. Osim toga, vitamin B12 pomaže u očuvanju elastičnosti vaše kože.

Gdje ga pronaći: Meso, perad, jaja, školjke i mliječni proizvodi.

3. Vitamin C

Ovo je vjerojatno jedan od najpoznatijih vitamina koji postoji pa ga ne treba posebno predstavljati. Poznati je antioksidans te igra važnu ulogu u proizvodnji kolagena – glavne komponente vaše kože čija proizvodnja se s vremenom smanjuje, a to je razlog zašto se pojavljuju bore na licu. Uzimanje dodataka prehrani u obliku kolagena ili jedenje hrane bogate vitaminom C može pomoći u prevenciji pojave dubokih bora oko očiju.

Gdje ga pronaći: Voće, posebno narandže, jagode i borovnice bogate su vitaminom C, a od povrća treba jesti špinat, paprike, paradajz i brokulice.

4. Vitamin D

Ovaj vitamin pomaže u reguliranju količine kalcija i fosfata prisutnih u tijelu, a pomaže i u borbi protiv infekcija. Nedostatak vitamina D može rezultirati bolovima u mišićima i kostima, kao i stvaranjem akni na licu. Jedenje hrane bogate ovim vitaminom držat će podalje prištiće i mitesere od vaše kože.

Gdje ga pronaći: Mlijeko, žitarice i sok od narandže, ali i izloženost sunčevoj svjetlosti pomaže.

5. Vitamin E

Pokušajte gledati na vitamin E kao na ličnog viteza u sjajnom oklopu za vašu kožu. Njegova je uloga održavati zdravlje očiju i kože. Ne samo da doprinosi očuvanju dugovječnosti kože, već je i prepun antioksidanata te pomaže u sprečavanju stvaranja ožiljaka.

Gdje ga pronaći: Bademi, sjemenke suncokreta i biljno ulje sadrže vitamin E, kao i losos, pastrmke te avokado.

6. Vitamin K

Možda je manje cijenjen od vitamina C ili D, no vitamin K ima mnoge prednosti kada je u pitanju očuvanje kože. Pomaže u zgrušavanju krvi, što znači da igra važnu ulogu u zacjeljivanju rana, ali i u smanjivanju ožiljaka, tamnih kolutova oko očiju i pojavi kapilara na površini kože.

Baš kao što liječi modrice, dokazano je kako vitamin K pomaže da tamni kolutovi oko očiju nakon neprospavane noći budu manje vidljivi.

Gdje ga pronaći: Mnoge namirnice sadrže ovaj vitamin, na primjer, kelj, mliječni proizvodi i voće poput borovnica. Može ga se pronaći i u jetricama.

7. Cink

Studije pokazuju da nedostatak cinka može dovesti do pojave akni.

Gdje ga pronaći: Okrenite se mesu, školjkama, mliječnim proizvodima i pšeničnim klicama. Ukoliko ste vegan i ne jedete ništa životinjskog podrijetla, posegnite za dodacima prehrani koji sadrže cink. 

8. Omega 3, 6, 9

Ove tri vrste masnih kiselina imaju presudnu ulogu u dobrobiti stanica u našem tijelu, a svaka ima različite blagodati za zdravlje. Mandi kaže da omega masne kiseline doprinose da koža bude elastična, popravljaju nedostatke na koži i pomažu u zadržavanju vlage. Omega 3 odlična je i kod upalnih procesa na koži.

Tijelo ne može samo proizvoditi omega 3 masnu kiselinu, što znači da je trebamo unositi prehranom. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje pojesti dvije porcije masne ribe sedmično kako bismo postigli ravnotežu. 

Naše tijelo, također, ne proizvodi omega 6 masnu kiselinu, dok omega 9 proizvodi.

Gdje ih pronaći: Razne vrste sjemenki, poput lanenih, sjemenki tikve i chia – one sadrže omega 3, 6 i 9, kao i biljna ulja, pistacije i orasi. Neke od njih možete pronaći i u masnoj ribi poput lososa te u avokadu.

9. Lactobacillus

To je vrsta dobre bakterije za koju Mandi tvrdi da pomaže zaštiti kože, očuvanju vlage u njoj te u borbi protiv upala po cijelom tijelu.

Gdje ga pronaći: Fermentirana hrana poput jogurta i ukiseljenog povrća.

10. Kurkuma

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira koja pomaže u održavanju ravnoteže tjelesne energije i jačanju imunološkog sistema. Osim toga, kurkuma je prepuna vitamina C, kalcija, željeza, niacina, kalija, cinka, vlakna, itd.

Gdje ju pronaći: Kurkumu možete kupiti u gotovo svakom supermarketu kao začin.

11. Ashwagandha 

To je vrlo ljekovita biljka koja, između ostalog, pomaže i kod stresa – smanjuje proizvodnju kortizola, a time i smanjuje njegove negativne učinke na kožu.

Kortizol, koji je općenito poznat kao hormon stresa, naše tijelo prirodno proizvodi, posebno nakon što se ujutro probudimo. No, kada smo pod velikim stresom, naše tijelo proizvodi dodatne količine što kožu čini sklonijom aknama i borama.

Gdje ju pronaći: Ovu biljku ćete pronaći u specijaliziranim trgovinama ili na internetu sigurno hoćete, prenosi Daily Mail.

Hrana za mladolik izgled | 24sata
ArtickeBottom