Danas je prvi dan jeseni

0
542
Lively closeup of falling autumn leaves with vibrant backlight from the setting sun

Prvi dan jeseni označava se jesenskim ekvinocijem koji ove godine počinje na današnji dan u 20:21 sati te će trajati sve do 21. decembra u 16:59 sati.

Jedna od najpoznatijih promjena koja se događa s dolaskom jeseni jeste promjena lišća na drveću. To se događa upravo zato što je dan sve kraći te lišće dobiva manje sunčevih zraka nego u ostatku godine. Proizvodi se manje klorofila te se boja mijenja u crvenu, narandžastu i smeđu.

Jedna od zanimljivih činjenica o jeseni jeste da ona utječe na debljanje koje nije povezano s hranom. Istraživači su otkrili da nedostatak vitamina D smanjuje razgradnju masti i pokreće skladištenje masti. Dakle, nedostatak sunčeve svjetlosti ima veze s dobivanjem viška kilograma. U jesen više ljudi nego u bilo koje drugo doba započinje vezu te se zaručuje. To je možda tako zato što i muškarci i žene u hladnijim mjesecima imaju višu razinu testosterona. Također, iako ne postoji znanstveno objašnjenje zašto je to tako, u hladnim mjesecima više je djece začeto nego u bilo koje drugo doba godine.

Osim toga, djeca koja su rođena u jesenskim mjesecima, od septembra do decembra, bolji su učenici te imaju bolje ocjene u školi, tvrdi istraživanje Ministarstva obrazovanja Ujedinjenog Kraljevstva. I djeca rođena u ovim mjesecima imaju veće šanse da dožive 100 godina, od one rođene u drugo doba godine, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Chicago.

Za trajanja jeseni, čovjek najbolje spava. Prvi dan jeseni je jedan od dva dana u godini kad možete jaje postaviti da samo uspravno stoji. Prvi i posljednji dan jeseni mijenjaju se otprilike za 24 sata svake godine.