BNP Zenica sa svojom nagrađivanom predstavom gostuje u Zavidovićima

0
111
ArticleTop

Tekst se na jedan suptilan način bavi temom vršnjačkog nasilja, gdje je fokus prvenstveno na tome kako će roditelji reagirati na slučaj koji se desio među mladima

Nagrađivana predstava „Sve to je iz kuće“ nastala prema tekstu Emine Omerović, u režiji Ajle Bešić, u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2023. i 26. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ gostuje u Zavidovićima.

Predstava je na repertoaru u petak, 20. oktobra u 19.30 sati u Kulturno-sportskom centru Zavidovići.

„Sve to je iz kuće“ je porodična drama koja govori, prije svega, o važnosti komunikacije između roditelja i djece.

Tekst se na jedan suptilan način bavi temom vršnjačkog nasilja, gdje je fokus prvenstveno na tome kako će roditelji reagirati na slučaj koji se desio među mladima.

Također, govori o licemjernosti društva koje nameće da je porodica i ono što se čuva „među četiri zida“ sveto, ali se unutar tih zidova često kriju brojne tajne, neizgovorene istine, sumnje i strahovi, koji nastaju iz želje da zaštitimo sebe, ali i svoje bližnje.

Koliko, zapravo, sve porodice nalikuju jedna na drugu i da li smo uopšte u stanju kreirati autentičnu porodicu, ni sličnu onima oko nas? Da li, ustvari, samo kreiramo autentičnu sliku o nama kakvi bi voljeli da smo? Samo se čini da i te slike sve više liče jedna na drugu…

U predstavi igraju: Adna Kaknjo, Anđela Ilić i Adem Smailhodžić. Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju je bio zadužen Miran Kuduzović, a za kostimografiju Amina Musić. Muziku predstave potpisuje Rijad Kaniža.

BNP Zenica sa svojom nagrađivanom predstavom gostuje u Zavidovićima
ArtickeBottom