Antidepresivi vas mogu učiniti manje osjetljivim i na pozitivne situacije

0
431
ArticleTop

Nova studija je otkrila da antidepresivi imaju nuspojave koje ljude mogu učiniti manje osjetljivim na pozitivne situacije.

Prema izvještaju “Irishexaminera“, studija, u kojoj je učestvovalo 66 dobrovoljaca, ispitivala je učinak antidepresiva na različite kognitivne karakteristike, kao što su “učenje s pojačavanjem” i donošenje odluka. Davali su 32 osobe antidepresive tokom 21 dana, a ostali su uzimali “placebo” tablete bez medicinske funkcije.

Nakon procesa, uočeno je da su se pozitivne ili negativne reakcije onih koji su koristili antidepresive smanjile te je od njih zatraženo da popune lični izvještaj.

Barbara Sahakian, profesorica psihologije na Univerzitetu Cambridge, koja je vodila istraživanje, kazala je da je “emocionalna atrofija” uobičajena nuspojava antidepresiva.

“Antidepresivi uklanjaju dio emocionalnog bola koji ljudi s depresijom osjećaju, ali, nažalost, oduzimaju i dio osjećaja uživanja”, kazala je Sahakian.

Nasuprot tome, neki stručnjaci priznaju negativne efekte antidepresiva na koje se ukazuje u studiji, ali navode da su ti lijekovi “jedan od efikasnih tretmana” koji se koriste u borbi protiv depresije.

Stručnjaci naglašavaju da potencijalni rizici i koristi od upotrebe antidepresiva mogu varirati od osobe do osobe i da korištenje lijekova treba obavljati pod kontrolom doktora.

Studija je objavljena u časopisu “Neuropsychopharmacology”.

ArtickeBottom