20 zanimljivih i korisnih činjenica o vodi

0
261
ArticleTop

1. Oko 70 % tijela odrasle osobe sastoji se od vode.

2. Odmah nakon rođenja, oko 80 % djetetove tjelesne mase čini voda.

3. Zdrava i vrlo aktivna osoba može popiti do 5 ili više litara vode dnevno.

4. Unošenje previše vode u organizam u prekratkom roku može dovesti do intoksikacije vodom. Do intoksikacije dolazi kada voda razrijedi količinu natrija u krvi i tako uzrokuje disbalans vode u mozgu.

5. Intoksikacija vodom najčešće se javlja tijekom intenzivne sportske aktivnosti.

6. Iako je preporučeni dnevni unos vode do 2 litre, nije nužno potrebno da se sva voda konzumira u tekućem obliku. S gotovo svom hranom i pićem unosimo određenu količinu vode u tijelo.

7. Bezalkoholna pića, kava i čaj, iako se sastoje gotovo isključivo od vode, također sadrže i kofein. Kofein može djelovati kao blagi diuretik, spriječavajući ulazak vode na sva potrebna mjesta u organizmu.

8. Čista voda (koja se sastoji isključivo od atoma vodika i kisika) ima neutralanu pH vrijednost od 7, što je ni kiselo niti bazično, odnosno alkalno.

9. Voda je bolje otapalo od bilo koje druge tekućine. Gdje god putuje, voda sa sobom  nosi otopljene kemikalije, minerale i hranjive tvari.

10. Između 70 i 75 % Zemljine površine prekriveno je vodom.

11. Mnogo više je svježe vode pohranjeno pod zemljom u vodonosnicima nego na Zemljinoj površini.

12. Zemlja je zatvoreni sustav, sličan terariju, što znači da gotovo nikad me gubi ili prima dodatnu materiju. Ista voda koja je postojala na Zemlji milijunima godina prije još je uvijek prisutna i danas.

13. Ukupna količina vode na zemlji iznosi oko 1.360 milijardi kubičnih metara.

14. Od ukupne količine vode na Zemlji, ljudima je iskoristivo samo oko tri desetine jednog postotka te količine. Iskoristiva voda se nalazi u podzemnim vodonosnicima, rijekama i slatkovodnim jezerima.

15. SAD dnevno koristi oko 346.000 milijuna litara pitke vode.

16. SAD gotovo 80 % svoje vode koristi za navodnjavanje i proizvodnju električne energije u termoelektranama.

17. Prosječna osoba u SAD-u koristi od 80 do100 litara vode dnevno. Najveći udio potrošene vode po osobi otpada na ispiranje WC-a.

18. Oko 85 % stanovnika SAD obskrbljuje se vodom iz javnog vodovoda. Preostalih 15 % obskrbljuje se vodom iz privatnih bunara ili drugih izvora.

19. Kada osoba osjeća žeđ, njegovo ili njezino tijelo je izgubilo više od 1 % ukupne količine vode u tijelu.
20. Tjelesna težina koju osoba izgubi neposredno nakon intenzivne tjelesne aktivnosti je težina potrošene vode, ne masti.

Svjetski dan voda
ArtickeBottom