Znate li šta boja nokta otkriva o vašem zdravlju

0
225
ArticleTop

Nokti mogu otkriti štošta o našem zdravlju, a pojedine promjene na njima ne smijete zanemariti.

© Shutterstock

Svaka promjena na noktima ukazuje na određeni zdravstveni problem koji ne biste smjeli ignorirati.

Blijedi nokti

Blijedilo na noktima zapravo opisuje vrlo svijetlu podlogu nokta, odnosno tkivo ispod nokta. Ovakva promjena može ukazivati na anemiju i pomanjkanje crvenih krvnih zrnaca odnosno eritrocita zbog čega bi trebali napraviti analizu krvi.

Anemija je uzrokovana niskim željezom u krvi i zato je važno promijeniti prehranu i obogatiti je lisnatim svježim povrćem, cveklom, mahunarkama i crvenim mesom.

Žuti nokti

Zadebljanja na noktima najčešće se javljaju na nožnim prstima, a popraćena su i žutilom. Ovakve promjene karakteristične su za gljivična oboljenja koja se najčešće proširuju o cijeloj površini nokta.

Modri nokti

Modra boja ispod površine nokta znak je da vašem tijelu fali kisika. Uzrok mogu biti bolesti dišnih puteva ili krvožilnog sistema. Modrilo ispod nokta može biti uzrokovano i lošom cirkulacijom i izlaganju vrlo niskim temperaturama, ali primijetite li ovakve značajne promjene svakako se konzultirajte s ljekarom.

Bijele linije na noktima

Horizontalne bijele linije preko cijele širine nokta, a koje se pojavljuju na više prstiju zovu se Muehrckeove linije, a mogu ukazivati na pomanjkanje proteina i drugih nutrijenata, ali i bolesti bubrega te abnormalnosti na jetri.

Primijetite li ovakve promjene dnevnu prehranu obogatite proteinskim namirnicama poput mesa i jaja, a ako stanje nokta nakon mjesec dana ostane nepromijenjeno potražite pomoć.

ArtickeBottom