Zenički dani prevencije- „Žuti mart”

0
406
ArticleTop

Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici od srijede do petka, u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica organiziraju i realiziraju projekt “Zenički dani prevencije – Žuti mart”.

Cijeli ovaj mjesec je u znaku žena, važnosti žene i njene uloge u društvu, a studenti Medicinskog fakulteta kao budući zdravstveni radnici žele staviti naglasak i na važnost zdravlja žene i brige žena za vlastito zdravlje.

„Željeli smo podići svjesnost o prevenciji karcinoma grlića maternice. Statistika nije na našoj strani, iako ne želim govoriti o statistici, jer su to nečije majke, bake, kćerke, sestre. Poražavajuća je činjenica da, po nekim istraživanjima, više od 125 žena godišnje u Bosni i Hercegovini izgubi bitku protiv ove opake bolesti. Ovo je preventibilno oboljenje, tako da je bilo koji izgubljeni život previše. Mi želimo kroz naše današnje aktivnosti, podjelu žutih tulipana simbolično da upozorimo žene da je papa-test itekako važan i da ne treba da imaju strah, kaže Hana Muslić, studentica treće godine Medicinskog fakulteta u Zenici.

Ovaj događaj je jedan u nizu projekata kojeg studenti ovog fakulteta realiziraju u sklopu krovnog projekta “Zenički dani prevencije”. Karcinom grlića maternice je drugi po učestalosti karcinom koji se javlja kod žena.

Važnost prevencije ovog oboljenja je veća kad se zna da u svijetu svake dvije minute jedna žena umre od raka grlića maternice.

„Karcinom grlića maternice je jedan od najpreventabilnijih karcinoma. Ako se otkrije u ranom stadiju uspjeh liječenja je jako visok. Zato o ovome ne treba pričati samo u januaru, kad je Evropska sedmica prevencija grlića maternice, nego cijelu godinu. Samo informisanost, svijest i savjest naših žena o simptomima, uzrocima, načinima prevencije je jedini i pravi put ka unaprjeđenju reproduktivnog zdravlja žena, ističe dr. spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja INZ-a.

Osim aktivnosti na promociji pregleda i brige o zdravlju, koje su održane na centralnom gradskom trgu, Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, upriličena je i ulična izložba plakata Instituta za zdravlje i sigurnost hrane na ovu temu.

Od srijede do petka na Medicinskom fakultetu UNZE su pripremljena predavanja na kojima će učestvovati eminentni liječnici i zdravstveni radnici, ali i studenti, koji će govoriti o konkretnom značaju prevencije karcinoma.

ArtickeBottom