Završeno snimanje novog filma Danisa Tanovića „Deset u pola“

0
367

Snimanje novog filma bh. oskarovca Danisa Tanovića „Deset u pola“, na kojem ponovo sarađuje s glumcima Brankom Đurićem Đurom i Izudinom Bajrovićem, završeno je u Sarajevu.

Film se događa u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu sarajevskih ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvaliteta ćevapa u njihovim radnjama, preispitujući, zapravo, životne odluke i prihvatajući neminovne promjene.

Reditelj i scenarista Tanović kazao je novinarima da je ideja začeta prošlog ljeta u Dalmaciji, kada je s prijateljima počeo raspravljati koji su ćevapi u Sarajevu najbolji.

„Odavno sam želio ponovo da radim s Đurom, i tako je nastala ideja o ovoj romantičnoj komediji“, istakao je Tanović.

Snimanje filma je, dodao je, trajalo 21 dan, ali da prije mjesec i po nisu ni znali da li će ikako početi snimati. Iako je film sniman u vrijeme pandemije, izrazio je zadovoljstvo uvjetima rada, te saradnjom s glumcima.

„Film je priča je o prijateljstvu dva čovjeka koji se nađu u teškom trenutku, a između njih postoji neka veza, sin i kćerka se zabavljaju i razmišljaju da li će da odu iz države ili neće“, pojasnio je Tanović.

U glumačkoj postavi su i Nermin Tulić, Mediha Musliović, Davor Domazet, Almir Palata Prle, Faketa Salihbegović-Avdagić, Semir Krivić, Ermin Sijamija, Boris Ler, Sanin Milavić, Mirvad Kurić, Miroljub Mijatović i Armis Mašić.

Reditelj filma je Danis Tanović, scenaristi su Danis Tanović i Nikola Kuprešanin, direktor fotografije Damir Šagolj, snimatelj zvuka Predrag Doder, casting direktorica Timka Grin, kostimografkinja Ina Arnautalić, scenografkinja Sanda Popovac, a šminkerica Lamija Hadžihasanović-Homorac.

Film Danisa Tanovića produciraju “Obala Art Centar”, Sarajevo Film Festival i Turska državna radio-televizija (TRT) u okviru zajedničkog projekta “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS).

Producenti filma su Mirsad Purivatra, Amra Bakšić-Čamo i Jovan Marjanović, izvršni producent je Adis Đapo. Kreativna direktorica projekta “Sarajevo grad filma” je Izeta Građević.

Projekt “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS) fokusira se na reditelje iz jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu. Tanovićev film je treći u okviru tog projekta, nakon filmova “Dobar dan za posao” (2018.) u režiji Martina Turka i filma “Koncentriši se, baba” Pjera Žalice (2020.).