Zašto nas čitanje knjige uspavljuje

0
264
Girl holding cup of hot tea and reading in bed. Around her in bad earphones, book, smart phone. Decorative lights in background. Thinkstock by Getty Images
ArticleTop

Danas ćemo vam objasniti zašto nas čitanje knjige čini pospanim odnosno zašto nas knjiga pred spavanje uspavljuje? Čitanje se često smatra opuštajućom i prijatnom aktivnošću

Kako objašnjava BBC naučni fokus, udobnost vaših naslovnica mogla bi da djeluje protiv vas. Ljudi obično pokušavaju da čitaju u tihoj, udobnoj atmosferi, a takvi uslovi su idealni za spavanje. Čitanje takođe olakšava vaš um i odvlači njegov fokus od bilo kakvih preokupacija koje bi vas inače mogle držati budnim.

“Za mnoge ljude čitanje može biti opuštajuće i prijatno, što može dovesti vaš um i telo u odgovarajući način razmišljanja ili raspoloženje za spavanje“, dr Raman Malhotra, neurolog i član odbora Američke akademije za medicinu spavanja.

Glavni razlog zašto čitanje može pomoći nekima da zaspi je to što vašem umu daje malo vremena da se odmori i opusti prije nego što ugasite svjetlo da biste zaspali.

10 znanstvenih činjenica o dobrobiti čitanja - Gradska knjižnica Rijeka

Čitanje zahtjeva mentalni napor i koncentraciju. Kada čitamo, naš mozak aktivno obrađuje informacije, shvata tekst i stvara mentalne slike. Ova kognitivna aktivnost može biti mentalno stimulativna, ali može biti i zamorna, posebno ako se upuštamo u duže sesije čitanja ili se bavimo složenim i izazovnim materijalom. Psihički napor se može akumulirati, što dovodi do mentalnog umora i pospanosti.

Isto tako, naša tjelesna reakcija na čitanje može doprinjeti pospanosti. Tokom čitanja često zadržavamo isti položaj i nezapaženo smanjujemo protok krvi i tjelesnu aktivnost, što takođe može doprinjeti osećaju pospanosti.

Lična asocijacija ili prošla iskustva sa čitanjem, kao što je čitanje prije spavanja u djetinjstvu, mogu stvoriti uslovljenu reakciju gdje se čin čitanja povezuje sa pospanošću.

Svi ovi faktori čine čitanje odličnom aktivnošću koju možete dodati vašoj rutini prije spavanja ako tražite načine da brže zaspite. Ali ako vas impuls vašeg tijela za odlaganjem neprestano sprečava da uživate u dobroj knjizi, postoje neki trikovi da to spriječite. Neki predlaže čitanje ujutru ili pokušajte slušati audio knjige.

ArtickeBottom