Veliki povratak Alanis Morissette

0
484

U velikom stilu na muzičku scenu se vratila kantautorka Alanis Morissette.

Osam godina od posljednjeg studijskog albuma, prošle godine je objavila deveti album pod nazivom “Such Pretty Forks In The Road”.

“Kada nas je zadesila pandemija, pomislila sam ko će u toj planetarnoj krizi, željeti da sluša o mojoj maloj krizi”, izjavila je Alanis.

Ali nije bilo potrebno mnogo da se i kritika i publika slože da novim pjesmama doživljava renesansu.

Singl “Rest” (za diskografsku kuću RCA Records iz New Yorka), snimljen je nedavno za potrebe NAMI / MTV partnerstva “Mental Health Awereness”, koje se tradicionalno obilježava svakog maja.

Ovu pjesmu je Alanis prvi put izvela na komemoraciji frontmenu grupe Linkin Park Chesteru Benningtonu, koji je izvršio samoubistvo i šokirao čitav svijet, a od tada su je njeni fanovi molili da tu pjesmu i zvanično objavi kao singl jer je, prema njihovom mišljenju, jedna od njenih najboljih numera ikada.

“Novi album je hronika mojih posljednjih nekoliko godina. Bilo da se radi o trenutnoj fazi u kojoj se nalazi feministički pokret, izazovima nakon porođaja, majčinstvu, mentalnom zdravlju, braku, duhovnosti, osjećaju iskorištenosti, iskušenjima, sramoti, između ostalih tema. Možda su ovo moje najogoljenije pjesme u kojima sam pokazala moju najranjiviju sebe”, izjavila je čak sedmostruka dobitnica nagrade Grammy.

Kako je ranije za pojedine američke medije govorila, godinama se oporavljala od trauma koje je ponijela zbog slave i muzičke industrije, za koju i sad kaže da je “gora od filmske”.

“U muzičkoj industriji je možda i gora situacija nego u filmskoj. Žene se seksualno uznemiravaju svakodnevno”, riječi su Morissettove.

Nakon više od 20 godina, koje je provela u Los Angelesu, poželjela je jednostavno da napusti taj grad jer se osjećala zarobljenom. Bilo joj je važno samo da krene negdje iznova. U jednom intervjuu je na pitanje zašto je čekala toliko dugo da objavi novi album, odgovorila riječima:

“Imam troje djece, obaveze su velike, dosta je bilo i putovanja i nastupa, pisala sam knjigu od oko 1,300 strana, radila mjuzikl, selila se iz L.A… Oko 45.000 stvari se dešavalo, ali postojao je momenat u kom osjećam ako ne pišem album, počet ću da jedem svoje ruke. Postat ću vrlo depresivna, ali htjela sam da pišem iz ljubavi, zato što to volim…”