Velika pobjeda radnika Dite: I dan-danas teško je povjerovati da smo uspjeli

0
76
ArticleTop

Dita je osnovana 1977. godine, kao dio nekadašnjeg kombinata SodaSo. Na svom vrhuncu, kombinat je brojao preko 30.000 zaposlenika

Tvornica deterdženata Dita je bila pred samim gašenjem, a onda je, uz ogromna odricanja, ustrajnost i hrabrost njenih radnika, uslijedio nevjerovatni oporavak.

Muamera Šaković, dugogodišnja radnica Dite, priznaje da joj je i dan-danas teško povjerovati da su uspjeli. Osjeća veliki ponos i kaže da borbu za fabriku nikada neće zaboraviti.

Kao Rukovodilac kontrole i razvoja razvila je mnoge Ditine proizvode, a u fabrici je počela raditi 2003. godine. Prisjeća se da je u prvim vremenima njenog staža fabrika radila punim kapacitetom i zapošljavala oko 350 radnika.

Nastajali su dugovi, sve veći i veći, i plate radnika su počele da izostaju.

“Do 2012. godine, fabrika skoro da nije radila. Više smo vremena provodili kući, nego u pogonima”, kaže Muamera. U oktobru iste godine, radnici su konačno pozvani da se vrate na posao. Međutim, na kapiji im je ponovo rečeno da je fabrika zatvorena. Tada, na licu mjesta, spontano su donijeli odluku da neće ići. Ispred kapije su podigli šator i započeli protest koji će trajati sljedeće dvije godine. Muamera objašnjava: “Ostali smo da bi sačuvali našu fabriku. Među nama je bilo radnika koji su tu bili 30 godina, i čovjek jednostavno ne može dozvoliti da neko dođe i uništi ono što je građeno toliko vremena.“

RADNIČKA BORBA

Kada su odlučili da podignu šator i ostanu ispred kapije, radnici Dite su na umu imali sudbinu obližnjih fabrika HAK 1 i HAK 2, nekada također u sastavu kombinata. Nakon što su njihovi radnici otišli, pogoni su pokradeni i potpuno onesposobljeni za bilo kakav rad.

“Sjedili smo i pazili da ne bi neko nešto izvukao i odnio. Tu smo bili i preko zime, sagradili smo kućicu od dasaka. Imali smo vatru i ognjište. Tu smo i kuhali. Mi žene smo uglavnom bile preko dana, a muškarci su se mijenjali preko noći. Čuvali“, prisjeća se Muamera.

Radnici su dežurali pred fabrikom dvije godine, bez isplaćenih plata i doprinosa. Istovremeno su održavali štrajkove i proteste, a na zimu 2014. godine, osjećajući da više nemaju kud, pješačili su čak do granice sa Hrvatskom.

Nakon što su uvidjeli da pomoć ipak neće stići sa strane, odlučili su da stvari uzmu u svoje ruke.

SAMOORGANIZACIJA

U martu 2015. godine Dita je ušla u stečaj, a samo nekoliko mjeseci kasnije njeni radnici su sami pokrenuli proizvodnju. Na raspolaganju su imali zalihe preostalih sirovina u tvornici, ali postojao je veliki problem finansija i bio im je potreban strateški partner. Odmah na početku, sa njima se solidarisao trgovački lanac Bingo. Podržao je plasman Ditinih proizvoda, nabavljao potrebne sirovine i obezbijedio radničke plate.

INDUSTRIJA DETERDŽENATA

Dita je osnovana 1977. godine, kao dio nekadašnjeg kombinata SodaSo. Na svom vrhuncu, kombinat je brojao preko 30.000 zaposlenika i predstavljao jednu od najvećih kompanija evropske hemijske industrije.

Ditin prvi proizvod, deterdžent Ava, rađen je po licenci partnerske kompanije Mira Lanza iz Genove, a nakon što je kombinat 1984. godine pokrenuo vlastiti Institut, tvornica se počela intenzivno razvijati. Kreiran je poznati deterdžent za suđe 3DE, a pored sredstava za higijenu u domaćinstvu, Dita je razvila i proizvodnju deterdženata za autoindustriju, hotele, bolnice, škole, mesnu industriju i uljare.

Tokom ratnih dešavanja, Dita je nastavila da radi, a korijen problema koji ju je doveo do ruba propasti nastao je u procesu nesavjesne privatizacije.

ArtickeBottom