Večeras prvo polufinale Eurosonga

0
535
ArticleTop

Takmičenje za Pjesmu Evrovizije počinje večeras. Gledaoci širom Evrope i svijeta moći će pratiti prvu polufinalnu noć.

Nastupit će 16 takmičara, među njima i predstavnica Hrvatske Albina, a najboljih 10 plasirat će se u veliko finale koje je na programu u subotu.

Ovogodišnji Eurosong održava se pod sloganom “Otvori se” (Open up), a Vlada Nizozemske je odobrila da se takmičenje održi uz ograničen broj gledalaca i uz strogo poštovanje mjera koje će osigurati zdravstvenu sigurnost fanova, takmičara, njihovih timova, novinara i organizatora.

Zahvaljujući pobjedi Duncana Laurencea 2019. godine u Tel Avivu, Nizozemska je postala domaćin Pjesme Evrovizije 2020. godine, ali je događaj otkazan zbog pandemije COVID-19.

Ovog maja, uz pojačane mjere opreza, Rotterdam je ugostio predstavnike 39 zemalja u hali Ahoi, koja je i ranije bila domaćin nekoliko velikih događaja.

BiH i ove godine, nažalost, ne učestvuje u ovom popularnom takmičenju.

U finale će se plasirati po desetero izvođača iz obje polufinalne večeri koji ostvare najviše bodova.

Direktan plasman u finale Eurosonga ima takozvana “velika petorka”, tačnije predstavnici Njemačke, Italije, Francuske, Španije i Velike Britanije, zemalja koje daju najveći financijski doprinos Evropskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) koja organizuje Eurosong, te predstavnik zemlje domaćina, što je ove godine Nizozemska.

Druga polufinalna večer održat će se u četvrtak 20. maja, a na njoj će, među ostalima, nastupiti i predstavnice susjedne Srbije, ženska grupa Hurricane, dok je finale Eurosonga zakazano za subotu 22. maja.

ArtickeBottom