Večeras počinje jubilarno 20. izdanje muzičkog spektakl festivala Exit

0
466
ArticleTop

Na novosadskoj Petrovaradinskoj tvrđavi večeras počinje 20. jubilarni “Exit” – zvanično jedan od najboljih muzičkih festivala u svijetu i Evropi, što potvrđuju imena najvećih domaćih, regionalnih, svjetskih i evropskih muzičkih zvijezda današnjice koje su potvrdile svoje učešće.

Zbog poznatih razloga procedura za ulazak biće nešto drugačija i duža, pa organizatori apeluju da se sve obavi na vrijeme.

Na tri lokacije u gradu počelo je preuzimanje narukvica za Exit u podnožju Tvrđave, na Trgu slobode i na Novosadskom sajmu.

Exit je smanjio kapacitet, pa će, umjesto dosadašnjih 40 bina, biti postavljeno njih 20. Bez obzira na to, organizatori očekuju do 40.000 posjetilaca za jedno veče i najbolji provod do sada.

Dvadeseti po redu Exit fokus stavlja i na brigu o mentalnom zdravlju. Pod sloganom „Slavimo život“ psihološki centar Srce pružaće podršku svima koji budu na festivalu.

Za one koji nemaju digitalni zeleni certifikat, od sutra kreće s radom zamjensko mjesto na novosadskom Sajmu, gdje će se vršiti besplatno antigensko testiranje, od 10 do 18 sati. Za pristup testiranju potrebno je ponijeti kupljeni četvorodnevni vaučer ili jednodnevnu ulaznicu.

Prema podacima info-centara i hotela, tokom festivala će doći najviše posjetilaca iz Srbije i bivše SFRJ, ali i iz Francuske, Njemačke, Turske, Holandije, Austrije, Italije, Rusije, Egipta, Tunisa, dok je primjetan izostanak velikog broja posjetilaca iz Engleske.

Fondacija “Exit” će imati više ekoloških kampanja i akcija, poput “Recikliraj i osvoji”, gdje će posjetioci dobijati poklone za prikupljenih 15 plastičnih čaša, flašica, limenki i za tu priliku će na tvrđavi biti postavljene dvije reciklažne stanice.

Učešće na rođendanskom Exitu pred sam njegov početak, otkazala je iz zdravstvenih razloga Nina Kraviz, ali će umjesto nje nastupiti DJ Charlotte de Witte i to večeras na otvaranju “Dance arene”.

Večeras, između ostalih, nastupaju i Roni Size i LTJ Bukem, DJ Snake, Buč Kesidi, Hladno pivo, Amelie Lens, Marko Luis i Helem nejse.

Druga festivalska večer rezervisana je za Sabaton, Tyga, Van Gogh, Macea Plexa, Paula Kalkbrennera, Amiru Medunjanin, Atheist rap, “Gobline”…

Posjetioci će u subotu, 10. jula, imati priliku da slušaju i gledaju Asafa Avidana, Robina Schulza, Paul van Dyka, Obojeni program, Satorija, Sunshine, Borisa Brejchu i druge izvođače.

Jubilarni Exit će u nedjelju, 11. jula, zatvoriti David Guetta, Laibach, Rundek i ekipa, Solomun, Marko Nastić, Love Huntersi, Massimo, Ajs Nigrutin i Timbe, Ida i Lollobrigida.

ArtickeBottom