Večeras počinje 27. Sarajevo Film Festival

0
336
Sarajevo, BiH - 12. august 2021: Povodom jubilarnog 27. Sarajevo Film Festivala ispred Narodnog pozorišta postavljen je "crveni ćilim" sa bosanskim motivima ( Samır Jordamovıc - Anadolu Agency )

Premijerama dva bh. filma “Deset u pola” Danisa Tanovića i omnibusom “Pisma s krajeva svijeta” filmskog kolektiva Bistrik7, međunarodne grupe reditelja prve generacije na sarajevskoj film.factory kultnog reditelja Béle Tarra, večeras će biti otvoreno ovogodišnje 27. izdanje najveće regionalne filmske smotre Sarajevo Film Festivala.

Festival će prvi put biti otvoren na svim lokacijama – zbog smanjenih kapaciteta kina uslijed pandemije, povećan je broj lokacija da bi što više onih koji žele mogli pogledati filmove. Film Danisa Tanovića bit će prikazan na čak 14 lokacija.

Na najvećoj festivalskoj lokaciji, Ljetnom kinu Raiffeisen, gdje se prikazuju filmovi iz programa Open Air, postavljeno je oko 3.000 šarenih stolica, a ispred Narodnog pozorišta zasijao je i novi crveni tepih.

Crveni tepih, postavljen u čast jubileju, filmskim autorima, umjetnicima i publici, inspirisan je ćilimom iz Sarajeva iz 1930. koji se nalazi u zbirci Zemaljskog muzeja BiH, i spoj je tradicije i savremenog.
Nakon tradicionalnog pića dobrodošlice na Festivalskom trgu, u 19:30 sati uslijedit će ceremonija Crvenog tepiha, a nakon toga, u 20:15, svečano otvorenje Festivala.

Domaćin ceremonije svečanosti otvorenja je bosanskohercegovački glumac Igor Skvarica.

Na ceremoniji otvorenja u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva Wimu Wendersu, jednoj od centralnoj ličnosti svjetske kinematografije.

Za nagrade Srce Sarajeva borit će se 48 filmova. Program donosi filmove autora iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

Sarajevo Film Festival održava se od 13. do 20. augusta.