Udruženje Pomozi.ba organizuje „Remake vječitog derbija između Željezničara i Sarajeva“

0
161

Udruženje Pomozi.ba, u suorganizaciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Vlade Kantona, organizuje “Remake vječitog derbija između Željezničara i Sarajeva”, koji je odigran prije 26 godina na stadionu Grbavica, 2. maja, 1996. 

Bio je to prvi poslijeratni derbi na reintegrisanoj Grbavici, a utakmicu je gledalo više od 20.000 navijača, saopćeno je iz udruženja Pomozi.ba.

Čelni ljudi Željezničara i gradskih vlasti su uspjeli za samo mjesec dana osposobiti stadion kako bi se gradski derbi odigrao na njemu. Cijeli grad je danima samo pričao o tome da se “Dolina ćupova diže iz pepela”. Tražila se karta više. To je bila jedna od najposjećenijih utakmica poslije rata.

Susret je završen rezultatom 1:1, a pogotke su postigli Dženan Uščuplić za goste sa Koševa, te Bulend Biščević za plavi tim.

Grbavica je bila gotovo pa uništena tokom ratnih dešavanja, a ovaj derbi je ujedno značio da se fudbal vratio u Sarajevo. Sudbina je htjela da prva utakmica bude upravo derbi gradskih rivala.

Sada, 26 godina poslije, gotovo svi će doći kako bi ponovo zaigrali derbi protiv “najljućeg protivnika”.

Susret je planiran sredinom juna na stadionu “Grbavica”, a sav prihod od ulaznica, koje će biti puštene u prodaju 15 dana prije utakmice, ići će u Fond za liječenje Udruženja Pomozi.ba “Sportisti za život”. Iz ovog Fonda je proteklih mjeseci podijeljeno više od 100.000 KM za oboljele bh. građane.

Prije 26 godina dres Željezničara u derbiju protiv Sarajeva nosili su: Adnan Gušo, Bulend Biščević, Admir Adžem, Nermin Fatić, Almir Memić, Alen Kurt, Samir Jahić, Dželaludin Muharemović, Edin Kunić, Fadil Žerić i Adnan Pehlivanović. Trener je bio Mišo Smajlović.

Za Sarajevo su nastupili: Mirsad Dedić, Kemal Elkaz, Dženan Uščuplić (Mirza Selimović), Dženan Hošić, Muamer Dalipagić, Mirsad Mujkić, Nermin Gogalić, Mensur Džaviti (Emir Granov), Aldin Ćenan (Amar Ferhatović), Armin Hrvat i Reuf Herco. Trener je bio Denijal Pirić.