U Stockholmu otvoren muzej u znak sjećanja na Aviciija

0
390
ArticleTop

Četiri godine nakon samoubistva mladog švedskog DJ-a Aviciija, u Stockholmu je otvoren njemu posvećen muzej pod nazivom „Avicii Experience“, smješten u podrumu moderne zgrade u centru glavnog grada.

U muzeju će posjetioci moći da razgledaju prostoriju namještenu po uzoru na njegovu tinejdžersku spavaću sobu sa brojnim ličnim predmetima, poput autoportreta nacrtanog olovkama u boji, kao i prostoriju namještenu po uzoru na njegov studio u Los Angelesu, sa gitarama koje su mu pripadale.

U muzeju se nalazi i prostorija u kojoj će posjetioci moći da virtuelno prisustvuju njegovom koncertu.

Svrha posebne prostorije prepune ogledala i ekrana, na kojima se emituju koncerti, gužva, putovanja avionom i ubrzani način života, je da dočara intenzitet umjetnikovog života i pritisak kojem je bio izložen.

U muzeju će prvih nekoliko nedjelja biti prisutan i psiholog, kako bi pružio podršku obožavaocima koje preplave emocije.

Tragično preminuli mladić, koji se ubio sa 28 godina, smatran je jednim od najboljih DJ-eva na svijetu. Za sobom je ostavio nekoliko svjetskih hitova, među kojima i „Wake Me Up“ iz 2013. godine.

ArtickeBottom