U Neumu počeo Underwater Film Festival

0
216
ArticleTop

Festival, kojega organizira udruženje „Standard“, održava se u okviru Neumskog ljeta

Underwater Film Festival svečano je otvoren u hotelu Zenit u Neumu, a kroz dva dana trajanja publiku očekuju iznimne podvodne atrakcije na filmskome platnu.

Uoči svečanog otvorenja večeras je prikazan i program studentskih i amaterskih filmova te dio filmova polufinalista koji su imali mogućnost ući u službenu konkurenciju. Festival je večeras nastavljen projekcijama filmova 22 finalista.

Organizacijski odbor zaprimio je preko hiljadu filmova od kojih je 450 u skladu s kriterijima ocijenio predselekijski žiri, a 22 filma iz cijelog svijeta će biti prikazana i ocijenjena od strane internacionalnog žirija i publike. Festival je napravljen za Neum, za umjetnike, za publiku, za prirodu. Nemamo crveni, nego morski „Blue carpet“, gdje u prvom redu festivala vidimo reditelje i one koji će inspiraciju za umjetnost pronaći baš u Neumu – kazao je utemeljitelj i direktor festivala Ivo Mikulić.

U subotu, 19. avgusta u 12 sati održava se filmska radionica koju vodi Lorenzo Moscia iz Rima, prošlogodišnji pobjednik u kategoriji eko filma, a tema je „Kako ispričati podvodnu priču“.Inače, ovaj treći festival proglasiti će pobjednike za najbolji film festivala, potom za najbolji bh. podvodni film, najbolji eko film, najbolju muziku i najbolju kameru, a jednu će nagradu dodijeliti i publika.Internacionalni žiri festivala čine ronioci, novinari, reditelji, muzičari, fotografi, ekolozi.Organizatori su kazali kako široki spektar zanimanja i profesija članova žirija osigurava kvalitetnu analizu i odabir filmova, dublje analize i realne zaključke.Festival, kojega organizira udruženje „Standard“, održava se u okviru Neumskog ljeta, a pokrovitelj manifestacije je Općina Neum.

ArtickeBottom