U Londonu danas svečana dodjela britanske muzičke nagrade Brit

0
599
ArticleTop

U Londonu će danas biti održana svečana dodjela britanske muzičke nagrade Brit Awards, a favoriti ove godine su škotski pjevač Lewis Capaldi i londonski reper Dave.

Nominovani su u tri kategorije za najboljeg novog umjetnika godine, najbolji album i najbolju pjesmu.

Dave je već osvojio u septembru nagradu Mercury Prize sa albumom “Psychodrama” u kojem pjeva o identitetu crnaca i rasizmu.

U kategorijama najboljeg umjetnika i najboljeg albuma nominovani su i Harry Styles, Michael Kiwanuka i Stromzy, navode organizatori.

U kategoriji najbolje umjetnice nominovane su Charli XCX, FKA Twigs, Freya Ridings, Mabel i Mahalija.

Taylor Swift će ove godine dobiti nagradu Global Icon Award u znak “priznanja za ogroman uticaj na muziku širom svijeta i nevjerovatni repertoar i dostignuća do danas”, saopćili su organizatori.

Ona će biti prva žena umjetnica kojoj se dodjeljuje to veliko priznanje, koje su prethodnih godina osvojili Elton John (2014), David Bowie (2016) i Robbie Villiams (2017).

Zbog epidemije korona virusa na ceremoniji će biti 4.000 ljudi. Prisutni će na svečanosti morati da pri ulasku pokažu negativan test na korona virus, a nakon događaja će biti testirani. Na događaju neće važiti mjere držanja distance i nošenja maski.

Organizatori su naveli da će 2.500 mjesta biti rezervisano za zaposlene u osnovnim djelatnostima u Londonu u znak zahvalnosti zbog njihove “nesebične posvećenosti”.

Brit nagrade se tradicionalno dodeljuju u februaru, ali je ceremonija odgođena zbog pandemije korona virusa, kao i brojni slični događaji. Od 2011. godine, ceremonija se održava u londonskoj 02 Areni.

Voditelj svečanosti će biti glumac Jack Whitehall.

Nagradu Brit dodjeljuje Britanska fonografska industrija, koja predstavlja udruženje britanske muzičke industrije.

Tu nagradu su prvi osvojili legendarni The Beatles, a među dobitnicima se nalaze i Prince, Annie Lennox, Robbie Williams, Adele, Sting, Peter Gabriel, David Bowie i Michael Jackson.

Muzičke nagrade Brit dodjeljuju se od 1977. godine i ekvivalent su američkoj nagradi Grammy.

ArtickeBottom