U Japanu održan koncert posvećen Jadranki Stojaković

0
213
ArticleTop

Pod pokroviteljstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Japanu, održan je u Tokiju koncert posvećen Jadranki Stojaković.

Taj događaj je održan u sjećanje na lik i stvaralačko djelo kantautorke Jadranke Stojaković, a okupio je brojne poštovaoce njenog muzičkog stvaralaštva, japanske muzičare, pjevače, tekstopisace, umjetnike i druge goste.

Na početku manifestacije, održani su i govori Siniše Berjana, ambasadora BiH u Japanu i predstavnika Jadrankinih prijatelja.

– Ambasador Berjan je podsjetio da je svrha organizacije tog, drugog po redu događaja u protekle dvije godine, sjećanje na Jadrankina umjetnička dostignuća kojima je spojila dvije kulture na dva različita kraja svijeta, obzirom da je u Japanu provela više od 20 godina života. Ovom prilikom, istaknute su njene zasluge za uspostavljanje trajne i neraskidive veze između dvije zemlje te naglašena Jadrankina neprocjenjiva vrijednost u ulozi našeg najboljeg kulturnog ambasadora u Japanu – navodi se.

Na kraju obraćanja, ambasador je naglasio da je mlađim generacijama ostavljeno u nasljeđe da sačuvaju uspomenu na tu izvanrednu umetnicu čija će djela vječno trajati.

U ime Jadrankinih prijatelja, o Jadrankinom životu i radu, govorila je Ajumi Tomori,  japanski tekstopisac i prijateljica Jadranke Stojaković dok su japanski muzičari, koji su nastupali na koncertima sa Jadrankom Stojaković širom bivše Jugoslavije i Japana, održali koncert Jadrankinih pjesama, što je izazvalo mnoštvo emocija među prisutnima.

– Organizacija te, već tradicionalne manifestacije, značajne za dalje povezivanje kultura i jačanje prijateljskih veza sa Japanom, izazvala je veliku pažnju medija u Japanu. Članak o tom događaju objavljen je i u novinama ‘Mainiči’, sa dnevnim tiražom od 2,6 miliona primjeraka – saopćeno je iz Ambasade BiH u Tokiju.

Jadranka Stojaković je preminula 03. maja 2016. godine i sahranjena je u Banjoj Luci.

ArtickeBottom