U 80. godini preminuo Charlie Watts, bubnjar legendarnih Rolling Stonesa

0
231

Legendarni bubnjar grupe Rolling Stones Charlie Watts preminuo je u 80. godini života. Tužnu vijest je potvrdio njegov agent.

Rođen je 2. juna 1941. godine u Londonu, a od 1963. godine je bio član kultnog benda. Sa bubnjevima se družio još kao tinejdžer, a svirao je u londonskim ritam i blues klubovima, gdje se upoznao s Brianom Jonesom, Mickom Jaggerom i Keithom Richardsom. U januaru 1963. pridružio se njihovoj tada mladoj grupi „Rolling Stonesima“.

Watts je preminuo samo nekoliko sedmica nakon hitne operacije srca. Zbog toga je morao prekinuti probe za američku turneju.

Iako je sve prošlo u redu i liječnici su predvidjeli da bi se trebao dobro oporaviti, ipak se nije pridružio članovima benda na turneji, a nekoliko sedmica nakon toga je i preminuo. Naime, ovo je prvi put od 1963. godine da je slavni muzičar propustio turneju.

Inače, Watts je jedini član legendarne grupe, koji se pored Jaggera i Richardsa, pojavio na svim njihovim studijskim albumima. O njegovoj vještini za bubnjevima najbolje govori procjena poznatog muzičkog kritičara Roberta Christgaua, koji ga je smatrao “najvećim bubnjarem rocka”.

U Kuću slavnih modernih bubnjara izabran je 2006. godine, a “Vanity Fair” ga je, iste godine, uvrstio u Međunarodnu listu najbolje odjevenih u Kući slavnih.