Turistički trendovi koji nas očekuju idućeg ljeta

0
228

Popularna stranica Booking podijelila je želje i predviđanja korisnika, šta putnici očekuju u 2023. godini kada su putovanja u pitanju.

Čak 40% putnika se izjasnilo da želi da doživi kulturni šok u 2023. godini. Bilo da se radi o odlascima i obilascima zarad drugačijeg kulturnog iskustva ili istražvanja manje poznatih gradova sa skrivenim draguljima koji još nisu na radaru.

Da li zbog globalne nestabilnosti, želje za bjekstvom ili nostalgičnog sjećanja na jednostavnija vremena, za ovu vrstu putovanja se opredjelilo čak 84% ispitanika. U pitanju su putovanja koja pružaju nostalgičan povratak u prošlost kada je sve bilo mnogo jednostavnije i manje dostupno. Zanimljivo je da su ovu vrstu odmora podržali i pripadnici novijih generacija poput milenijalaca i pripadnika generacije Z.

Wellness i druga putovanja koja se fokusiraju na stanje organizma postat će sve popularnija, jer mnogi turisti žele da pronađu mir na destinacijama (29%). Turisti sve više žele da se na putovanju posvete svom mentalnom zdravlju (33%), odnosno da se bave spiritualnošću i važnim životnim trenucima.

Kad su poslovna putovanja u pitanju tu nema mnogo iznenađenja, vjeruje se da će biti brojnija u odnosu na posljednje dvije godine.

Radnici su najavili da žele da idu više na putovanja koja će im zaista omogućiti da se zbliže sa svojim kolegama (32%) i da bi bilo pošteno da poslodavci novac ušteđen time što su ljudi radili od kuće potroše na neko fino kolektivno putovanje.

Zbog opće nesigurnosti i poskupljenja, putnici će u 2023. nastaviti da razmišljaju o svakom dinaru koji troše na putovanja. Ima onih koji će i dalje na prvo mjesto stavljati opuštanje, jer 44% njih smatra da je ulaganje u putovanje prioritet. Međutim, čak 62% nastavit će da traži najbolje moguće ponude za svoj novac i da dobro istražuje prije konačnog odlaska na putovanje.