Treći dan AJB DOC-a u znaku nevjerovatnih ljudskih sudbina

0
14
Film Freeway

Treći dan  AJB DOC Film Festivala donosi šest dokumentarnih ostvarenja i priča o nevjerovatnim ljudskim sudbinama, koje će vas nadahnuti, ali i natjerati na razmišljanje – saopšteno je iz ovog festivala.

U 13.30, u Cineplexxu, će biti upriličena specijalna projekcija filma “Duhovi prošlosti“- Fatme Riahi. Priča nas vodi u Tunis, gdje je majka autorice fima ponudila privremeno utočište porodici u potrebi: Bosanki Mersidi, koja je sa svojim mladim kćerkama pobjegla iz Sidi Bouzida u grad Tunis i nije imala gdje živjeti. Njen suprug Tawfik uhapšen je i osuđen za terorizam.

Film „Ka svijetu slijepih“ autorice Julie Bezerra Madsen može se pogledati u 15 sati u Cineplexxu. Ovaj dokumentarac donosi priču o Silasu koji je naslijedio očnu bolest svoje majke Christine, zbog koje je gotovo izgubila vid i pokazuje kako Christina čini sve što je u njenoj moći da što nježnije uvede Silasa u svijet slijepih.

Već u 16.30, u Cineplexxu će biti prikazan film „O švedskom modelu“ -Viktora Nordenskiölda. Riječ je o jedinstvenom dokumentarcu koji zalazi duboko iza kulisa švedske vlade i prati donosioce odluka koji stoje iza kontroverznog modela borbe protiv pandemije COVID-a 19.

„Život za volanom“ Petera Triesta, koji će biti prikazan u Cineplexxu u 18 sati, prati bugarskog vozača Petra Dojčeva, koji mjesecima živi u kabini svog kamiona, postepeno gubeći veze s najmilijima.

U 20.30, također u Cineplexxu, počet će projekcija filma „Djeca neprijatelja“ autora Matta Sarneckija i Gorkija Glaser-Müllera, koji donose priču o napetim i neumornim naporima jednog djeda da spasi svoje sedmero unučadi iz kampa u kojem su boravili od smrti svojih roditelja, odanih ISIL-u.

U okviru programa “Last Minute Cinema” u Cineplexxu će u 21 sat biti prikazan film „Ljubav, njemačke marke i smrt“ autora Cema Kaye, koji zabavno i vrlo složeno, uz dosad neviđene arhivske snimke, predstavlja neispričanu priču o nezavisnoj muzičkoj kulturi imigranata iz Turske, njihove djece i unuka u Njemačkoj.

Također, zbog ogromnog interesa javnosti, u Cineplexxu će u 18 sati biti održana dodatna projekcija filma „Sarajevo Safari“.

Peti AJB DOC Film Festival traje do 13. septembra, saopšteno je iz AJB DOC Film Festivala.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime