Teški metali pronađeni u čokoladama poznatih brendova

0
100
ArticleTop

Američki časopis Consumer Reports izvijestio je da je otkrio “zabrinjavajuće” nivoe olova i kadmija u novom nizu čokoladnih proizvoda i ponovo pozvao Hershey da smanji količinu teških metala u slasticama

Krajem decembra prošle godine časopis je objavio istraživanje koje je utvrdilo teške metale u svih 28 analiziranih tamnih čokolada, ali u njih 23, uključujući one Hersheya, Godive i Lindta, nivoe olova, kadmija ili oba metala može biti i štetna, ako se konzumira 28 grama dnevno, piše Slobodna Dalmacija.

Organizacija konditorskih kompanija odgovorila je tada da kalifornijske zdravstvene smjernice koje je Consumer Reports smatra “najboljom zaštitom za potrošače” i primijenio ih je u istraživanju “nisu standardi sigurnosti hrane”.

Čokolada je sigurna, utvrdili su proizvođači slatkiša.

Potrošači su pak podnijeli tužbe protiv niza kompanija, uključujući Hershey, Mondalez, Godivu i Lindt.

U srijedu Consumer Reports izvijestio da je otkrio “zabrinjavajuće” nivoe olova i kadmija u još čokoladnih proizvoda.

Naši naučnici testirali su 48 čokoladnih proizvoda više kompanija, uključujući tamnu i mliječnu čokoladu, kakao u prahu, komadiće čokolade, mješavinu za browniese, čokoladne torte i vruću čokoladu, navode.

Svih 48 proizvoda sadržavalo je mjerljive količine olova i kadmija, a njih 16 sadržavalo je potencijalno štetne nivoe bilo jednog, bilo drugog bilo oba metala, stoji u izvještaju.

Samo mliječna čokolada nije sadržavala prekomjernu količinu zbog manjeg udjela kakaovca u krutom stanju, utvrdili su.

Među proizvodima za koje je utvrđeno da sadrže prekomjeran udio metala bile su Walmartova tamna čokolada i mješavina tople čokolade, Hersheyev i Drosteov kakao u prahu, Targetovi komadići poluslatke čokolade i mješavine vruće čokolade Trader Joe‘sa, Nestlea i Starbucksa.

U pismu Hersheyu, Mondalezu, Theo Chocolateu i Trader Joe‘su američki časopis podsjetio je u ponedjeljak da dugotrajno izlaganje teškim metalima može izazvati probleme u živčanom sistemu, potisnuti imunološki sistem i oštetiti bubrege.

Opasnost je veća za trudnice i malu djecu zbog rizika od problema u razvoju, naglasili su, ponovo pozivajući Hershey da smanji količinu teških metala u čokoladi.

Faktor - Coolstyle | Teški metali pronađeni u čokoladama poznatih brendova
ArtickeBottom