Sve spremno za 19. međunarodni sprint triatlon Kup ‘Kulin Ban’ na Boračkom jezeru

0
158

Sve je spremno za 19. Međunarodni sprint triatlon Kup “Kulin Ban Boračko jezero 2022.”, koji će se održati u subotu, 27. augusta, a glavna utrka će biti upriličena u 15 sati.

Sprint triatlon je, ističu organizatori, sport koji ima tri discipline naizmjenično: plivanje 750 m, vožnja bicikla 20 kilometara i trčanje 5 kilometara.

Organizator takmičenja je Triatlon asocijacija BiH uz pokroviteljstvo i partnerstvo Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine i u saradnji sa Triatlon i pentatlon savezom u Federaciji BiH i Općinom Konjic.

“Cilj projekta je promocija i razvoj triatlon sporta u BiH, kao i promocija turističkih destinacija Hercegovačko-neretvanskog kantona i Općine Konjic s krajnjim ciljem da Boračko jezero postane regionalni centar triatlon sporta u ovom dijelu Evrope. Naše devetnaesto izdanje okupit će najveći broj takmičara iz BiH i regiona, među kojima su i najbolji triatlonci, poput Dejana Patrčevića iz Hrvatske”, naglasili su organizatori.

Za sve takmičare i takmičarke pripremljeni su pokloni i nagrade, uz startne pakete, a za prva tri mjesta u muškoj i ženskoj kategoriji i novčane nagrade.

“Po prvi put u sklopu sportske manifestacije održat će se takmičenje u akvatlonu (naizmjenično plivanje i trčanje) kao predtakmičenje glavnoj utrci, uz učešće preko 30 poletaraca (dječaka i djevojaka do 12 godina), a što za cilj ima promociju triatlon sporta i animiranje triatlona kod mlade populacije, stvarajući nove generacije triatlonaca u BiH”, ističu iz organizacionog odbora 19. Međunarodnog sprint triatlon Kupa “Kulin Ban Boračko jezero 2022”.